DruštvoEkonomijaVesti

Biševac: Budžet racionalan – javna rasprava konstruktivna

U Novom Pazaru je održana javna rasprava o nacrtu budžeta za narednu godinu, koji je projektovan na 4 milijarde 406 miliona i 500 hiljada dinara. Prema oceni predsednika Privremenog organa Nihata Biševca, budžet za narednu godinu je racionalan i razvojni, a javna rasprava o njemu, konstruktivna.

Javnoj raspravi predhodila je prezentacija nacrta budžeta. Prema projektovanom nacrtu su kao najznačajnije stavke navedeni kapitalni projekti, među kojima su: izgradnja komunalne infrastrukture za šta je namenjeno 180 miliona dinara, izgradnja zgrade za socijalno stanovanje i omladinskog centra sa po 40 miliona dinara i druga faza IT centra sa 39 miliona dinara.

Građani Novog Pazara, kao višestruko nagrađivane lokalne samouprave po transparentnosti, i ovaj put iskazali su interesovanje za nacrt budžeta, aktivno učestvovali u javnoj raspravi, davali sugestije i predloge. Tradicija transparetnosti će biti nastavljena – najavljuje Biševac.

”Bila je konstruktivna rasprava. Cilj građanskog budžeta je da bude što dostupniji i jasniji građanima. Važno nam je njihovo aktivno učešće, jer je budžet jedan od najviših pravnih akata kojim se planiraju prihodi  i rashodi. Međutim, realnost je takva da su uvek veće želje nego mogućnosti, odnosno uvek je novca manje nego što su potrebe za njim. Važno je prioritete određivati u konsultaciji sa građanima”, izjavio je predsednik Privremenog organa Novog Pazara Nihat Biševac.

U okviru projekta Građani se pitaju 13 projekata po izboru građana uvršteno je u nacrt budžeta. Grad Novi Pazar je prvi, i za sada jedini grad koji budžet objavljuje u mašinski čitljivoj formi na svom sajtu.

Podeli