DruštvoVesti

Divanefendić: Sve po zakonu i transparentno

Budžetska sredstva su u Novom Pazaru namenski trošena u skladu sa zakonom i propisima, kazao je na konferenciji načelnik Gradske uprave Džemil Divanefendić. To je kazao je, potvrdio i izveštaj Državne revizorske institucije. Manje nepravilnosti na koje je ukazao revizorski izveštaj odmah su otklonjene, objašnjava Divanefendić. Demnatuje određena pisanja koja se odnose na rashode za zaposlene.

“Kod nas je sve otvoreno i čisto. Kod nas je sve dostupno. U samom revizorskom izveštaju Državni revizor apostrofira našu trasparentnost, dostupnost naših podataka. Zapravo, citiram, “Da sve ono što je potrebno nalazi se na javnom portalu grada Novog Pazara”. Apostrofira i istraživanje transparentnosti Srbije po kom smo najtransparentnija opština. Zapravo, ovakvi nosioci javnih ovlašćenja koji imaju te kontrolne mehanizme i uočavaju i sagledavaju i taj segment našeg rada. Zapravo možda mu pridaju veću težinu i značaj nego što smo mi sami toga svesni. Više smo nego zadovoljni tim izveštajem, našim radom, jer ovaj izveštaj u celini pokazuje napredak grada Novog Pazara u odnosu na prethodne periode kada je izvršena revizija u ovim segmentima, u pravilnosti poslovanja, u zakonitosti našeg rada tako da svi delimo to zadovoljstvo. I više smo nego zadovoljni ovakvim rezultatom i ishodom što je zaista jedna logična posledica našeg rada i zalaganja u prethodnom period”, kazao je Divanefendić.

Govoreći na danšnjoj konferenciji koja se odnosila na izveštaj Državne revizorske institucije, načelnik Gradske uprave Džemil Divanefendić dalje je kazao da u postupku javnih nabavki nije bilo rashoda ili izdataka koji bi bili u suprotnosti sa zakonom, što je ocenio kao ključno.

„Znači nije bilo rashoda izdataka van, bez sprovođenja postupka javnih nabavki. Nije bilo nepravilnosti u tom pogledu. Planiranje je, znači u skladu sa zakonom. Ništa nije sprovedeno nešto što prethodno nije planirano, što se nije nalazilo u planu javnih nabavki i to je ključna stvar. Bilo je određenih neznatnih primedbi i nepravilnosti, ali to ni u kom slučaju ne može da utiče na neki opšti dojam na kraju, koji se tiče pravilnosti i zakonitosti rada. Mi smo sve te primedbe koje su uočene odmah po uočavanju već dali se u njihovom otklanjanju i zapravo najveći deo njih je i otklonjen. Mi smo u prethodne dvije godine imali nešto manje od 200 postupaka javnih nabavki. Obim se sigurno meri u milijardama dinara i zapravo je uočeno, u potpunosti zakonitost i pravilnost našeg rada“, objasnio je za RTV Novi Pazar Divanefendić.

Kada je reč o rashodima za zaposlene Divanefendić objašnjava da je sve u skladu sa zakonom i propisima i demantuje određena pisanja.

„Znači kada je u pitanju masa zarada u skladuje sa zakonom. Kada je u pitanju broj zaposlenih, angažovanih u skladu sa našim zakonom i to je u skladu sa propisima. Socijalna davanja, rashodi za zaposlene, troškovi, takoreći sve je to tu. Takođe su neke manje primedbe tu koje se  javljaju u medijima. Znači sve ovo napred rečeno je nešto što je stavljeno po strani a u medijima u tom nekom zvaničnom izveštaju koji smo mogli da vidimo, zapravo u komentaru u prethodnom periodu, ističe se tobože neka nepravilnost od nešto oko 2 miliona RSD Kada su u pitanju rashodi za zaposlene.

Siguran sam da to ne možemo na taj način da gledamo. U pitanju je bila jedna skupštinska odluka iz 2017 godine koju su naše stručne službe sprovele i taj iznos ne pripada, ne znam ni ja, postavljenim imenovanim licima, funkcionerima ili bilo kome drugom. To je iznos kojim je nadomešten noćni rad naše portirske službe. Znači, licima koji su na najnižem nivou zarada. Na ovaj način se njihov noćni rad na neki način otelotvoruje odnosno materijalizuje. Tako da smatram da smo ovde postupili onako kako treba, i ne možemo reći da je bilo neke nepravilnosti u nekom velikom obimu.

Na samom kraju sve što mogu da kažem, to smo juče na kolegijumu uprave mogli samo da konstatujemo. Zaista je ovo rezultat jednog kontinuiranog, iscrpnog rada svih organa grada Novog Pazara, svih stručnih službi gradske uprave. Ja sam se zahvalio svojim kolegama jer je ovo samo rezultat jednog timskog rada. Mnogi od nas su učestvovali u planiranju javnih nabavki, stručne službe su vršili njihovo sprovođenje, mnogi su bili koordinatori na realizaciji ugovora.

Tako da smo mi na ovaj način i pokazali da dobro funkcionišemo kao jedan tim, i ja se još jednom svojim kolegama zahvaljujem“, istakao je Divanefendić.

A. A. i S. K.

 

Podeli