KulturaVesti

Veče turske poezije u Novom Pazaru

Centar za tursku kulturu uz podršku Konzulata Republike Turske u Novom Pazaru organizovao je veče poezije na turskom jeziku. Stihove turskih pesnika, kazivali su polaznici škole turskog jezika, a događaj je organizovan u povodu obeležavanja stogogodišnjece Republike Turske.

Stihovima Mehmeta Akifa Ersoja, veče turske poezije u Novom Pazaru otvorila je Sumeja Mavrić. U sličnom tonu tursku poeziju kazivale su i druge polaznice škole turskog jezika u ovom gradu. U ime Centra za tursku kulturu prisutne je pozdravila koordinatorka Neira Mujović Župljanin.

”Večeras smo ovde da podelimo najposebnija dela bogate turske književnosti. Poezija je grana umetnosti koja na najbolji način odražava emocionalni svet jednog naroda. Umetničkom i kulturnom nasleđu još jednom ćemo odati počast pesmama koje će kazivati naši učenici koji uče truski jezik u našem centru”, rekla je Mujović Župljan.

Savtnik za obrazovanje pri ambasadi Republike Turske u Beogradu Junus Jildirim je istakao da poezija u turskoj književnosti zauzima jako važno mesto.

Generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Osman Pešmen je naglasio da poezija fenomen koji se ne uči napamet; da je treba osetiti, razumeti i o njoj razmišljati.

”Pezija je sposobnost da se u nekoliko reči izrazi bilo koja emocija koja ima široko značenje. To duboko utiče na čoveka a ponekada ga zna i potresti. Nekada poezija može biti prevodilac vaših osećanja. Kada same reči nisu dovoljne, poezija vam omogućava da bez opterećenja izrazite osećanja. Kada bez predrasuda pristupite poeziji, uvidećete da je to oblik umetnosti koji uspeva da obuhvati sve emocije kao što su ljubav, tuga, sreća, čežnja i žaljenje, videćete da poezija ima mnogo toga da vam kaže”, izjavio je Pešmen.

Konzul Pešmen je istakao da ga vrlo raduje što mladi iz Sandžaka uče i kazuju stihove istaknutih turskih pesnika, te poručio da će Konzulat Republike Turske i ubuduće podržavati ovakve značajne događaje.

 

Podeli