DruštvoVesti

Sandžak danas istražuje: Online REPUBLIČKI KALKULATOR OTKRIVA pravu većinu u Skupštini Novog Pazara!

Na sinoć završenim lokalnim izborima u Novom Pazaru, 5 lista je prešlo cenzus. To su SDP, SPP, SDA, SNS i GPS. Ispod cenzusa ostali su SPN, SBR i BOSS.

Gradska izborna komisija objavila je rezultate prema kojima SDP dobija 19 mandata, SPP 12, SDA 10, SNS 5 i GPS 1 mandat. Ubrzo nakon toga, rukovodioci SDA na fejsbuku objavljuju fotografisanu Excell tabelu po kojoj SDP ima 18 mandata, a GPS 2 mandata. To bi omogućilo sadašnjoj opoziciji da ima 24 mandata i preuzme vlast.

U Srbiji, kao i u većini parlamentarnih demokratija sa proporcionalnim sistemom, za raspoređivanje mandata koristi se sistem najvećeg količnika, odnosno Dontov metod, kao što je jasno naglašeno u zakonu (screenshot).

 

 

Radi pravilnog informisanja javnosti, iskoristili smo kalkulator sistema najvećeg količnika, odnosno Dontov metod koji se koristi u Srbiji na svim nivoima izbora, i dobili zanimljive rezultate koji potvrđuju rezultate GIK-a (screenshot).

Međutim, nismo se tu zaustavili, već smo i dalje istraživali, i došli do podatka da, čak i da GPS ima 1792 glasa, umjesto 1554 koliko su osvojili, raspodjela mandata bi bila ista. (screenshot)

 

 

Tek sa 1793 glasa se mijenja situacija, i GPS dobija još jedan mandat, ali ne na uštrb prvoplasiranog SDP-a, već na uštrb SDA (screenshot).


Dakle u tom slučaju, SDP bi imao 19 mandata, SPP 12, SDA 9, SNS 5, a GPS 2 mandata. To u izbornoj matematici ne bi promijenilo ništa, te bi SDP i SNS i dalje imali veći u od 24 odbornika, ali bi GPS imao 2 umjesto jednog odbornika.

Ostaje nejasno na osnovu koje matematike je SDA pokrenula opoziciju na konferenciju za štampu, i zašto SPP i GPS nisu provjerili podatke prije nego što su požurili da se blamiraju sa Ahmedinom Škrijeljom na konferenciji za novinare.

Preuzeto: SANDŽAKDANAS

Podeli