DruštvoVesti

Povećana pojava prehlade i virusnih infekcija

Jesen i zima ne donose nam samo hladnije vreme, kišu i sneg već i pojavu prehlade i gripa. Prehlada je najčešća od svih virusnih infekcija. Veoma se brzo širi, uobičajeno traje oko nedelju dana ukoliko se ne iskomplikuje bakterijskom infekcijom. U Novom Pazaru, terenutno je povećan broj obolelih od virusnih infekcija, a ima i zabeleženih slučajeva obolelih od korone.

“Prehlada obično počinje postepeno, odlikuje se normalnom ili blago povišenom temperaturom, začepljenjem ili curenjem nosa, kijanjem. Glavobolja, bolovi u grlu kao i kašalj se takođe mogu javiti ali su blažeg intenziteta u odnosu na grip”, kaže doktorka Majda Iković iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar.

Doktorka Iković je navela da je u toku i vakcinacija protiv sezonskog gripa pa apeluje na građane da se na taj način zaštite. Iznela je podatak da je zabeleženo 560 slučajeva sa sumnjom na sezonski grip. Ipak, još uvek nema slučajeva identifikovanih, odnosno obolelih od gripa.

Virus najčešće napada decu. Trinaestoro njih sa simptomima virusnih infekcija se javilo lekaru, i kod svih je potvrđeno da su oboleli od virusa. Savet kako za decu, tako i odrasle obolele od virusnih infekcija je da budu izolovani do ozdravljenja, da se provetravaju obavezno prostorije u kojima borave, da izbegavaju kontak sa zdravim osobama, nose masku i da redovno piju terapiju.

Doktorka Iković je apelovala na pacijente da ukoliko im se  posle dva-tri dana stanje ne poboljša, ako se temperatura održava preko 39°C ili se stanje pogorša pojavom novih simptoma obavezno što pre jave izabranom lekaru.

Što se tiče obolelih od korona virusa, u poslednje vreme povećan je broj slučajeva u Srbiji. U Novom Pazaru, kako kaže doktorka Iković, nije stanje alarmantno, ali ima obolelih. Protekle sedmice bila su 44 pregleda u kovid ambulanti, od  kojih je  njih četvoro  obolelo od korone. Troje je hospitalizovano na Grudnom odeljenju, a jedan pacijent je na Infektivnom odeljenju. Bio je i jedan otpust.

Iz Opštine Tutin pregled je izvršilo 18 pacijenata, a pozitivno na kovid bilo je njih troje.

Mere zaštite od kovida se moraju poštovati, a savet svima je da se, ukoliko osete bilo koji simptom da ih podseća na koronu, jave izabranom lekaru ili kovid ambulanti.

Biljana Veljović

 

Podeli