DruštvoVesti

Nedovoljan broj dobrovoljnih davalaca krvi

Crveni krst i Institut za transfuziju krvi, ove godine beleže više organizovanih akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u odnosu na prošlu. Ono što su istakli iz ove organizacije jeste da je ipak bilo manje  davalaca nego prethodne 2022.godine. To je po rečima sekretarke novopazarskog Crvenog krsta Ljiljane Kostić poražavajuće. 

Ova humanitarna organizacija u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Beograd je u protekloj 2022.godini u Novom Pazaru  organizovala 26 akcija dobrovoljnog davalaštva krvi gde se odazvalo 1480 građana, što je po akciji 57 davalaca.

“Ove godine imali smo više akcija, tačnije 29, na koje se javilo 1506 naših sugrađana, krv je moglo da da njih 1346. To je u proseku 46 davalaca po akciji”, kazala je sekretarka Crvenog krsta Ljiljana Kostić. Ona je najavila još jednu akciju, poslednju za ovu godinu, za 26 decembar, ali kako ističe, ne očekuje  da će se bilo šta promeniti na bolje, niti će njome uspeti da se premaši prošlogodišnji broj davalaca.

Kostićeva ističe da su krv mahom davali stari dobrovoljni davaoci  kad god bi se akcije organizovale. Iznela je podatak da je našoj bolnici mesečno minimum potrebno 130 jedinica krvi. “Veliki je broj pacijenata koji gravitira našoj bolnici među kojima nisu samo građani Novog Pazara, već i Tutina, Sjenice koja inače pripada Zdravstvenom centru Ivanjica, Raške koja  pripada Zdravstvenom centru Kraljevo i delom pacijenti sa Kosova.

Kako je najavila sekretarka novopazarskog Crvenog krsta, i naredne godine biće organizovan veliki broj akcija dobrovoljnog davalaštva krvi. Apelovala je na sve građane od 18 do 65 godina straosti, koji su zdravi i mogu da daju krv da se odazovu. Pozvala je građane i da se odazovu akciji 26.decembra koja će biti organizovana u Domu omladine i tako na human način završe ovu 2023.godinu.

Biljana Veljović

Podeli