DruštvoVesti

Nasilje nad ženama je privatan problem: Stav je oko 85 odsto građana Srbije

Oko 85 odsto ljudi u Srbiji misli da je nasilje nad ženama privatan problem, a neplaćeni rad dodatno pogoršava njihov položaj, izjavila je danas savetnica u Ministarstvu kulture Gordana Predić.

Predić je na konferenciji o borbi protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama u kongresnom centru „Envoj“ rekla da većina građana Srbije smatra da je nasilje u porodici privatna stvar i da ne treba da se mešaju.

„Pre nego što se desi femicid, moramo da prijavimo nasilje, a ne da ga ignorišemo“, kazala je Predić.

Ona je dodala da je „veliki teret“ za žene neplaćeni rad i da one troše duplo više vremena od muškaraca radeći kućne poslove.

„Ekonomska zavisnost žena je problem. One se pored svog posla još dva do četiri sata svakog dana bave kućnim poslovima. Taj rad na mesečnom nivou po nekim proračunima vredi oko 546 evra. Žene zbog obaveza oko domaćinstva ne stižu da se dodatno edukuju i posvete sebi“, kazala je Predić.

Ona je ocenila da je na selu taj problem još izraženiji. „Na selu tri od četiri žene rade bez plate“, rekla je Predić.

Pomoćnica poverenice za ravnopravnost Tatjana Prijić je kazala da je istraživanje Svetske banke pokazalo da žene poseduju „samo 33 odsto svetskog bogatstva“.

Ona je dodala da žene provode više vremena starajući se o deci i ocenila da očeve treba podstaći da se više angažuju.

Konferencija „Ključni izazovi u obezbeđivanju rodne ravnopravnosti u Srbiji: borba protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i priznavanje neplaćenog rada“ deo je kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Beta

Foto: Shutterstock/Doidam 10

Podeli