RegionVesti

U Crnoj Gori počeo popis stanovništva i domaćinstava

U Crnoj Gori je danas, nakon dva odlaganja, počeo popis stanovništva i domaćinstava, a kako su saopštili iz Monstata, popisivači Uprave za statistiku od ranog jutra biće na terenu.

Popisivači će narednih dana biti na terenu od 8 do 20 časova.a Planirano je da popis traje 15 dana, ali je moguće da bude produžen za još nekoliko dana, prenosi RTCG.

Na popisu će biti prikupljani i podaci o poljoprivredi, koji služe za identifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i predstavljaju okvir za predstojeći popis poljoprivrede.

Propisano da od građana budu prikupljeni podaci, između ostalog, o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja i jedinstvenom matičnom broju, mestu i državi rođenja, mestu iz kojeg se lice doselilo, godini i mesecu doseljenja, bračnom statusu, državljanstvu, nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem jeziku, jeziku kojim lice uobičajeno govori, mestu uobičajenog boravka…

“Ukoliko građanin ne želi da se izjasni o nacionalnoj, odnosno etničkoj pripadnosti, veri, maternjem jeziku i jeziku kojim uobičajeno govori, kao i o invaliditetu i vrsti invalidnosti upisuje se odgovor “Ne želi da se izjasni””, navedeno je u Zakonu o popisu.

Popis u Crnoj Gori trebalo je da bude održan od 1. novembra, ali je odložen za 30. novembar pošto je opozicija najavila bojkot tvrdeći da popis nije regularan.

Popis je potom dodatno odložen za 3. decembar.

Izvor: RTV

Podeli