Društvo

Protokol o mentalnom zdravlju mladih potpisan u Novom Pazaru uz učešće deset lokalnih samouprava

Novi Pazar, zajedno sa devet lokalnih samouprava i Ministarstvom turizma i omladine, potpisao je Izjavu o namjerama o sprovođenju programa za unapređenje mentalnog zdravlja. Gradovi uključeni u inicijativu su Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Niš, Sombor, Subotica, Zaječar, Zrenjanin i Novi Pazar.

Potpisivanju u Novom Pazaru učestvovali su i ministarka zdravlja prof. dr. Danica Grujičić, ministarka prosvjete prof. dr. Slavica Đukić Dejanović i ministar turizma i omladine Husein Memić.

“Ovo je važan korak u našoj posvećenosti unapređenju mentalnog zdravlja mladih. Saradnja između gradova i ministarstava je od suštinskog značaja za uspjeh ove inicijative,” rekao je domaćin i potpisnik Protokola, predsjednik Privremenog organa Grada Novog Pazara Nihat Biševac.

“Novi Pazar je od danas potpisnik ovog važnog protokola,mladi su budućnost  regije smarta ministar turizma i omladine Husein Memić:

,,Radimo zajedno kako bismo obezbijedili adekvatnu podršku i resurse za mladu generaciju. Meni je drago što sam sa ovim ministricama i ranije zajedno učestvovao i u Protokolu za dijabetes, te smo pokrenuli priču i o sličnim protokolima za druge bolesti od kojih pate mladi ljudi. Danas imamo Nacionalnu konferenciju, koju su organizovali mladi,, rekao je Memić.

Izjavom se gradovi obavezaju na unapređenje saradnje u oblasti mentalnog zdravlja mladih, sa posebnim fokusom na prevenciju i efikasnije pružanje podrške adolescentima u lokalnim zajednicama. U ovu priču se moraju uključiti sva ministarstva, istkla je ministarka Slavica Đukić Dejanović :

“Ovo je prilika da u gradu mladih razgovaramo o ovoj temi. Imam zadovoljstvo, i kao psihijatar, da dam nekoliko sugestija. Trećeg maja su utihnula sva zvona u Srbiji. Poruka rezultata svega što činimo je da se takva situacija više nikada i nigde ne ponovi,” rekla je Đukić Dejanović.

“Kada imate problem, važno je da znate da su vam roditelji najveći prijatelji, nakon njih učitelji, pa lekari. Zadatak Ministarstva zdravlja je da vam pomogne da prepoznate vaše probleme. Vaš zadatak je da se ne plašite o tome da govorite. Nikako ne sakrivajte duševnu bol, a mi ćemo edukovati sve one koji su nam dostupni. Pored svega ovoga, moramo se boriti i protiv vršnjačkog nasilja,” poručila je mladima ministarka zdravlja prof. dr. Danica Grujičić.

Na kraju programa potpisan je i Protokol o saradnji između Ministarstva turizma i omladine i Ministarstva prosvete.

Konferencija je  fokusirana na unapređenje mentalnog zdravlja mladih kroz koordiniranu saradnju različitih sektora. Program koji završava sutra, uključuje seriju panela i radionica usmjerenih na jačanje podrške i razvoj efikasnih strategija za mentalno zdravlje mladih u Srbiji.

G!cić

Podeli