RegionVesti

Potresan performans podrške narodu Palestine

Brojni građani Sarajeva, kao i Palestinci koji žive u Bosni i Hercegovini, okupili su se u nedjelju na performansu podrške narodu Palestine održanom na platou prekoputa Vijećnice, javlja Anadolu.

Performans, u organizaciji Palestinske zajednice u BiH i studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, zapravo je simulacija pres-konferencije Palestinskog ministarstva zdravstva održane u bolni Al-Ahli u Gazi, među tijelima Palestinaca ubijenih u izraelskim napadima. Tako su na platou danas bili, iako simulirani, vrlo potresni prizori mrtvih ljudi i beba s tragovima krvi.

Okupljeni su nosili zastave Palestine i Bosne i Hercegovine i uzvikivali slogane podrške Palestini. Na bini postavljenoj na platou istaknut je i transparent “Zaustavite genocid”. Prisutnima su podijeljeni leci s fotografijama i informacijama o palestinskim mališanima ubijenim u izraelskim napadima.

Jedan od organizatora današnjeg performansa Emir Ćosović kazao je novinaru Anadolu kako je vrlo važno da se iz Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, koji je ne tako davno prošao kroz slično iskušenje, pošalje poruka podrške palestinskom narodu.

“Mi stojimo uz palestinski narod, mi smo uz narod Gaze. To što se tamo dešava predstavlja kršenje svih međunarodnih konvencija i zakona. Jako je važno da smo se ovdje okupili, što imamo brojne mlade”, rekao je Ćosović.

Među građanima koji su došli na današnji skup bila je Munevera Glušević, koja je kazala kako je veoma potresena onim što se dešava u Gazi.

“Nije jednostavno preživjeti rat i saosjećati se s palestinskim narodom. Ta djeca nisu ništa kriva, ti civili nisu ništa krivi. Poručila bih im da budu istrajni, uzdaju u Allaha, da se bore”, kazala je Glušević, napominjući kako je tokom agresije na BiH bila pripadnica Armije BiH.

“Ja sam braniteljka, ne stidim se toga, ponosna sam. Želim svim majkama Palestine poručiti da se bore, da budu ponosne majke. Znamo šta znači izgubiti dijete. Neka budu jake i neka im je Allah na pomoći”, zaključuje Glušević.

Posebno emotivno danas na skupu bilo je obraćanje Eldine Zolj-Balenović, koja je poručila: “Ja sam djevojčica opkoljenog Sarajeva. Ja sam jedno od desetina, stotina djece koja nisu mogla zaspati noćima. Ne od straha, stalnih detonacija granata, gladi ili očaja. Ne. Na to smo se navikli vrlo brzo. Nisam mogla zaspati jer sam se pitala zašto nam niko ne pomogne. Ima li iko na svijetu da danas pomogne Gazi? Pitam se u ime desetina, stotina, hiljada djece Gaze i njihovih nedosanjanih snova i neispunjenih želja.”

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je najmanje 12.300 Palestinaca, uključujući 5.000 djece i 3.330 žena.

Izvor: Agencija Anadolija

Podeli