DruštvoKulturaVesti

“Pero Ćamila Sijarića“ Bajramu Redžepagiću

Povodom obeležavanja 20. novembra, Dana Sandžaka u glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća organizovano je svečano uručenje književne nagrade “Pero Čamila Sijarića”. Ovogodišnji laureat je književnik iz Plava Bajram Redžepagić.

Nagradu Redžepagiću uručila je predsednica BNV, Misala Pramenković. Podsetila je da se svakog 20. novembra organizuju skupovi u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS) u Pljevljima 1943. godine.

“Ovo za nas predstavlja jedan od najznačajnijih događaja u istoriji budući da su građani Sandžaka tada pokazali jasno i čvrsto antifašističko opredeljenje. Građani Sandžaka su osnivanjem ZAVNOS-a pokazali da verske, etničke, sociološke i druge razlike nisu i ne moraju biti razlog sukoba, podela i netrpeljivosti, već da one mogu biti spektar najlepših različitosti, vrednosti, suživota od kojih na kraju svi imaju koristi”, izjavila je Pramenković.

Književniku iz Plava, Bajramu Redžepagiću, kako je obrazloženo, nagrada je uručena za doprinos razvoju bošnjačkog romana, posebno onog o Sandžaku.

“Duboko sam dirnut. Više puta sam zatvaran zato što sam istraživao istinu. Poslednjeg puta kada sam zatvoren 1996. godine objavljena je kniga “Zatvarani pisci”. Na jednoj strani je bio Bajram Redžepagić, a na drugoj Salman Ruždi, iako on i ja nemamo nikakvu sličnu duhovnu konotaciju ni vezu. Ja sam prvi od onih koji je napisao negativni prikaz o njegovoj knjizi “Satanski stihovi”, rekao je između ostalog nakon uručene nagrade književnik, Bajram Redžepagić.

Osim vijećnika, događaju su prisustvovali predstavnici političkog, kulturnog i društvenog života Sandžaka.

Podsetimo, odluku o proglašenju 20. novembra jednim od najvećih nacionalnih praznika Bošnjaka u Srbiji, donelo je BNV 2005. godine. Iste godine odluku je potvrdio i Savet za nacionalne manjine Republike Srbije.

 

Podeli