Društvo

Spremanje Zimnice pri kraju

Novopazarska Zelena pijaca i ovog utorka bila je bogato snabdevena kako voćem tako i povrćem. Cene su, kako kažu prodavci, iste kao i prethodnih nedelja. Međutim, prodaja je slaba, a kupcima su i ove cene u većini slučajeva visoke.

Sunčano i toplo vreme izmamilo je Novopazarce da izađu i odu do novopazarske Zelene pijace. I ovog utorka ponuda je bila bogata. Paprike ima još ali po rečima prodavaca uglavnom se kupuje po kilo dva, dok neki tek sad počinju sa prodajom svojih proizvoda za zimnicu.

“Prodaja je slaba. Tek po neko uzme dva, tri kila paprika, isto toliko kupusa, zelenog paradajza, kornišona. Cena paprika se kreće od 20 do 300 u zavisnosti od kvaliteta. Kupus 40, šargarepa 150 dinara, paradajz od 200 do 250 dinara. Od voća se najvše prodaje grožđe i mandarina”, kazao je za RTV Novi Pazar prodavac Safet Demirović.

“Kod mene je tek sad krenula prodaja. Imaću do nove godine najkvalitetniju paprika i to BIO papriku. I ostali proizvodi su kod mene BIO pa im je i cena malo jača. Ali za svakog kupca imamo robu”, kazao je prodavac Faruk Plojović – Tale.

Kupci se žale na visoke cene dok ima i onih koji bez obzira na cene kupuju sve što im je potrebno kako bi spremili raznovrsnu turšiju.

“Sve što je trebalo sam spremila” istaka je jedno od domaćica. Dok je druga kazala da je spremila razne vrste turšija. “Od žive, masne, ajvara, raznih vrsta džemova i kuvanog paradajza.” Ali je poručila svima “najbolje je ono što sami spremite”, jer kako je rekla, “tada znate šta ste pojeli”.

Ukoliko nemate vremena da napravite sami zimnicu Novopazaraska pijaca nudi i gotovu po rečima prodavaca domaću turšiju. Cene se kreću od 700 dinara za malu teglu ajvara, 1000 i 1200 za manje tegle razne vrste turšija i 1700 za velike tegle. Na kupcima je da odluče da li će kupiti gotovu ili će spremati sami.

A.A.

Podeli