DruštvoEkonomijaPoslednjeVesti

Memić na otvaranju paviljona Srbije u Šangaju

Deo Vlade Srbije nalazi se u Šangaju, a deo delegacije Srbije i ministar turizma i omladine Husein Memić. Svečano je otvoren paviljon Srbije na Međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju. Premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da naša zemlja ima velike ambicije kada je reč o upoznavanju kineskog tržišta sa srpskim proizvodima.

“Ali takođe očekujemo da će se naše kompanije vratiti kući sa potpisanim ugovorima i da je ovo tek početak bolje saradnje u smislu našeg izvoza na kinesko tržište koje je ogromno i taman da sve izvezemo što proizvedemo ne možemo da pokrijemo deo jednog od njihovih velikih gradova”, rekla je premijerka.

Konkurencija je, kaže, velika i ističe da je Srbija jedan od počasnih gostiju sajma što, napominje, govori o tome koliko nas prijatelji iz Kine uvažavaju.

Moto paviljona Srbije – “Hleb i reka”

Moto srpskog paviljona je “Hleb i reka”, a autor Dušan Jovović objašnjava da je ideja da da se kroz srednjovekovne ornamente, igru svetla, novih medija Srbija predstavi kao moderna država koja ne odustaje od tradicije. Goste na paviljonu dočekuju u narodnoj nošnji prenoseći narodne običaje.

“Simbolika prijateljstva – da podelimo i da slomimo hleb i da ih pozovemo kao najbliže članove porodice da podelimo tu radost, oni što nas čini Srbima”, kaže Jovović.

U Šangaju je i ministar turizma i omladine Husein Memić koji je istakao ponos što je Srbija jedna od zemalja počasnih gostiju sajma.

” Značaj ovog sajma je veliki za sve naše provrednike, a naročito za izvoznike. Tokom obilaska Sajma u Šangaju posetili smo i ekonomski paviljon Srbije gde su izvoznu ponudu predstavile 24 kompanije iz naše zemlje. Imamo mnogo toga da ponudimo i kada je turizam u pitanju i pozivam kineske turiste da otkriju lepote Srbije, veličanstvene pejzaže i bogatu istoriju i kulturu” – rekao je u šangaju Memić.

 

Podeli