Društvo

Bogato kulturno nasljeđe Bosne i Sandžaka na festivalu u Istanbulu

Udruženje “Turska Bosna Sandžak” organizovao je Dane kulture Bosne i Sandžaka, koji su svečano otvoreni 2. novembra u Istanbulu.

Festival, posvećen promociji i istraživanju bogatog kulturnog nasljeđa ovih regija, privukao je pažnju umjetnika, intelektualaca i ljubitelja kulture bratskih naroda. Festival će trajati do 19. novembra i donosi raznovrstan program s nizom kulturnih događaja.

Centralna manifestacija je koncert povodom stogodišnjice  filharmonije iz Sarajeva , zakazan za 11. novembar. Tokom festivala, retrospektivna izložba pod nazivom “Sjećaš li se Sarajeva?” omogućit će posjetiocima dublji uvid u prošlost tog grada. Gostima će biti dostupne i filmske projekcije, koje promovišu kulturnu i istorijsku dinamiku Bosne i Sandžaka.

Festival nudi niz drugih događaja, uključujući koncerte, filmske projekcije i diskusije koje će se održavati tokom cijelog trajanja manifestacije.
,,Cilj je privući široku publiku i promovisati kulturno nasljeđe ovih regija u srcu Istanbula”, izjavio za Rtv Novi Pazar, ispred udruženja Ercan Gul.

Organizatori pozivaju sve ljubitelje kulture da se pridruže programu i zajedno proslave kulturno bogatstvo Bosne i Sandžaka.

Mehmed Gicić

Podeli