Društvo

Medijski skup “Fenomen odgovornosti, svakodnevnica lažnih vesti”

Akademska inicijaticva Forum 10 danas je organizovala konferenciju “Fenomen odgovornosti, svakodnevnica lažnih vesti” na kojoj su govorili profesori sa fakulteta političkih nauka, novinari ali i predsednici Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Medijski skup je tradicionalna aktivnost koji Akademska inicijativa Forum 10 svake jeseni organizuje u Novom Pazaru, gde pruža priliku medijskim radnicima, novinarima iz različitih lokalnih sredina iz Srbije ali i predstavnicima novinarskih udruženja, misije OEBS, političkih stranaka i civilnog društva da diskutuju o važnim temama koje se zapravo tiču medija danas.

“Ovo je zapravo prilika da čujemo, odnosno jedna kritička refleksija  na ovo stanje i na ove teme koje mi mapiramo kao važne, a čini nam se da u ovom trenutku pitanje odgovornosti i pitanje lažnih vesti i dezinformacija, ključna u ovakvom formatu kakvom danas imamo”, rekao je izvršni director Akademske inicijative  Forum 10 Fahrudin Kladničanin.

Profesorica medijskih studija novinarstava Snježana Milivojević je istakla da su lažne vesti veliki problem koje su danas sve zastupljenije.

“Lažne vesti su danas jedan od najvećih neprijatelja demokratije. To smo videli u koroni, onda sukcesivno ili nepsredno u izbornim ciklusima u velikim demokratijama u stabilnim demokratskim sistemima, gde nema zaštićenih, oni danas nadiru sa svih strana. “, kazala je Milivojević za RTV Novi Pazar.

Predsednik privremenog organa grada Novog Pazara Nihat Biševac  pozdravio je prisutne i istakao da je na novinarima velika odgovornost kako plasiraju vesti i da na taj način formiraju pozitivnu ili negativnu sliku u gradu. Ovu konferenciju podržava ministarstvo informisanja i telekomunikacija, grad Novi Pazar i misija OEBS u Srbiji.

A.A.

Podeli