DruštvoVesti

Svečana akademija – 30 godina Mešihata IZ u Srbiji

Povodom obeležavanja 30 godina od osnivanja Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru održana je svečana akademija.

Svečanosti su prisustvovali: reisu-l-ulema BiH Husein ef. Kavazović, verski poglavar muslimana u Severnoj Makedoniji Šaćir ef. Fatah, predsednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović, predsednik Mešihata IZ-e u Sloveniji Nevzet ef. Porić, te muftije i direktori uprave Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini.

Prisustvovali su i ambasadori i predstavnici ambasada u Beogradu. Među njima je bio ambasador Palestine Muhamed Al-Namura, ambasador Maroka Muhamed Amin Belhadž, ambasador Libije Muhamed Ghalbun, otpravnik poslova Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata Ibrahim Ali Muhamed Al-Darmaki, predstavnik ambasade Kuvajta Dari Al-Faris, zamenik atašea Saudijske ambasade Zejd bin Muhamed al Hamdan, izaslanik predsednika Dijaneta R. Turske Ali Erbaša Mehmet Melih Jilmaz, ulema Islamske zajednice u Srbiji te predstavnici ustanova.

Učenjem Kur’ana skup je otvorio hafiz Sabahudin ef. Jerebičanin. Nakon retrospektivnog dokumentarnog filma o osnivanju Mešihata, prisutnima se u ime domaćina obratio predsednik Mešihata IZ-e u Srbiji Mevlud ef. Dudić.

Analizirajući napredak ustanova čiji je Mešihat osnivač, muftija Dudić je istakao da je ponosan na sve što je urađeno u prethodnom periodu.

“Islamska zajednica je od obamrle starice majke postala zvezda vodilja muslimanskom narodu na ovom prostoru. Obnovila je i višestruko uvećala klanjačke prostore i uspostavila sistem ustanova. Posebno smo ponosni na naše odgojno-obrazovne ustanove od vrtića, mekteba, preko Medrese, Škole Kur’ana Časnog, Fakulteta za islamske studije do Internacionalnog univerziteta”, rekao je Dudić.

Poručio je da Islamska zajednica neće izneveriti vernike.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović pozvao je muslimane da se ujedine i postanu jedan džemat. Poručio je da je potrebno svi da daju svoj maksimum, te istakao da samo ujedinjeni muslimani mogu postići dalji razvoj i suočiti se sa izazovima koji im idu u susret.

Između ostalih, skupu se obratio i ambasador Palestine u Srbiji Muhamed Al-Namura. Uz čestitke Mešihatu, osvrnuo se na zločine koji se dešavaju u Palestini, te istakao da problem nije počeo 7. oktobra, već 1948. godine.

“Ono što se sada dešava je nastavak terora koji sprovodi Izrael. Ta teroristička izraelska vojska ubija civile, uništava cele gradove. Ovo je rat protiv palestinskog naroda koji za cilj ima etničko čišćenje i proterivanje Palestinaca sa svoje domovine. Da znate da se to neće desiti. Nikada nećemo napustili našu domovinu”, rekao je ambasador Palestine.

Zaslužnima za osnivanje Mešihata i za doprinos njegovom radu i razvoju na ovoj svečanosti uručena su posebna priznanja.

 

Podeli