DruštvoEkonomijaPoslednjeVesti

Podeljeni ugovori poslodavcima za zapošljavanje lica u okviru projekta Reintegracija II

U Kulturnom centru u Novom Pazaru održana je svečanost povodom obezbeđivanja podrške za zapošljavanje 20 lica iz teže zapošljivih grupa, koji će biti zaposlenih na novootvorenim radnim mestima kod ukupno 10 poslodavaca a kroz podršku poslodavcima za nabavku opreme i mašina, odnosno rast poslovanja, u visini od 3.750,00 eura po novootvorenom radnom mestu. Istom prilikom, za 11 lica iz teže zapošljivih kategorija, biće dodeljeni ugovori za dodelu subvencija za samozapošljavanje, u okviru kojih će svakom od njih biti nabavljana oprema i mašine u vrednosti do 3.000,00 eura za otpočinjanje sopstvenog posla, uz mentorsku podršku i savetovanje.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac, predstavnici grada Novog Pazara i Regionalne razvojne agencije SEDA, kao i predstavnik Inicijative za razvoj i saradnju IDC, koji sprovode projekat REINTEGRACIJA II. Ovaj projekta je namenjen podršci povratnicima i drugim socijalno ugroženim stanovnicima Raškog okruga kroz mere ekonomske, psihosocijalne i institucionalne podrške.

U prethodnom ciklusu projekta je ukupno 22 nezaposlenih lica iz teže zapošljivih grupa. Oni su zaposleni kod 11 poslodavaca uz grant poslodavcima za otvaranje novog radnog mesta i rast poslovanja a 12 poljoprivrednih proizvođača je podržano u nabavci sadnog materijala i opreme za razvoj proizvodnje maline, uz ukupno ulaganje od 112.500,00 eura.

Različitim projektnim aktivnostima u Novom Pazaru će biti podržano više od 400 korisnika, u cilju jačanja njihovog ekonsomkog i društvenog položaja, i to kroz pakete ekonomske, psihosocijalne i institucijonalne podšrke. Pored podrške za zapošljavanje nezaposlenih liica iz teže zapošljivih kategorija kod poznatog poslodavca, i podrške kroz obezbeđivanje subvencija za samozapošljavanje, u okviru projekta je obezbeđena i podrška korz različitie poslovne obuka i obuke za prekvalifikacije i dokvalifikacije, ali i podrška deci i mladima kroz realizaciju inkluzivnih radionica, kao i razvoj institucionalnih kapaciteta u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou podrškom za razvoj ili unapređenje socijalnih usluga na lokalu.

Ukupna vrednost projekta u Novom Pazaru iznosi 310.000,00 eura, a projekat će trajati do 31. aprila 2025. godine. Informacije o projektnim aktivnostima, otvorenim konkursima i drugo su dostupne na sajtu projekta www.reintegracija.net.

Nosilac projekta je nemačka organizacija ASB (Arbeiter-Samariter-Bund), implementacioni partner Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC) iz Beograda, a korisnički okruzi na projektu su Pirotski, Rasinski i Raški okrug. Projekat je finansiran sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ uz podršku i sufinansiranje Grada Novog Pazara.

 

Podeli