DruštvoVesti

Predstavljene mere podrške ruralnom razvoju

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grad Novi Pazar prezentovali su u partnerstvu sa Poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom novu meru IPARD programa, takozvanu meru 7, za podršku ruralnom razvoju.
„Mera je važna jer je fokus na ruralnom turizmu i razvoju ruralnih područja, a razvoj sela i doprinos razvoju poljoprivrede su dve neodvojive komponente. Novi Pazar i Sandžak imaju, kao i cela Srbija, prelepa sela i prirodu što treba iskoristiti. To znači podsticati mlade da razvijaju ruralni turizam, poljoprivredu, da ostanu u mestima gde su rođeni“, kazala je Danijela Mirjanić, državna sekretarka u Ministarstvu, ističući da je Mera 7 IPARD fonda deo niza izuzetno atraktivnih mera ovog programa.
Direktor PSSS Novi Pazar Nihad Hasanović ističe da je Mera 7 najlakši način da vlasnici poljoprivrednih gazdinastava ili predstavnici male privrede, fokusirani na razvoj i promociju etno turizma mogu da obezbede sredstva za poslovanje.
„Lepeza mogućnosti je široka i prisutni su upoznati sa detaljima programa. Imali smo danas ovde predstavnike sve tri lokalne samouprave iz regiona – Sjenice i Tutina, kao i Novog Pazara, Regionalnu turističku organizaciju, novopazarsku TO, Regionalne razvojne agencije Sandžaka“, rekao je Hasanović, podsećajući da je uz podršku resornog ministarstva na ovom području zaživeo program E- Agrar.
 Što se IPARD fondova tiče, Hasanović ističe da se javni poziv može očekivati do kraja januara naredne godine i da će tek biti jasno koje mogućnosti ovaj program nudi.
„Pozivamo ljude da se jave lokalnim samoupravama, Poljoprivrednoj službi Ili agenciji SEDA kako bi dobili sve informacije koje su eventualno danas propustili“, rekao je Hasanović.
Korisnik mere 7 IPARD programa podsticajna sredstva može iskoristiti u sektorima seoskog turizma, sektoru direktnog marketinga, za pružanje usluga manjeg obima prema lokalnom stanovništvu i turistima ili za implementaciju projekta koji podrazumeva višesektorska ulaganja.

Podeli