DruštvoVesti

Paprika sve skuplja a zimnica još nije gotova

Na novopazarskoj pijaci, zatekli smo više prodavaca nego kupaca. Ponuda na tezgama bila je bogata ali se, kako kažu, kupuje samo ono što je neophodno. Kupci koji su obiliazili pijacu imali su zamerke na cene ali kako su rekli turšija mora da se spremi.

Sezona spremanja zimnice, prema rečima prodavaca, skoro pa je završena, ali ima još uvek onih koji tek sada počinju sa spremanjem. Prodaja je kako kažu dobra dok traje spremanje zimnice posle opada.

 “Najviše se prodaje paprika, beli luk, krastavac, kupus, šargarepa, peršun, ono što se najviše traži za zimnicu, a od voća mandarina i grožđe” kazao je prodavac Safet Demirović.

 Vredne domaćice koje su i ovog pijačnog dana obilazile tezge složile su se da je ponuda dobra ali su imale velike zamerke na cene. Ipak, kako su rekle za RTV Novi Pazar turšija mora da se spremi.

 Prodaja kako namirnica za zimnicu tako i voća različita je od tezge do tezge. Kod nekih je prodaja bolja dok kod nekih skoro da i nema kupaca.

 Iako nije novi proizvod na pijačnoj tržnici, pripremljena zimnica postaje sve primamljivija mlađim domaćicama, ali i onima koje u stanu nemaju uslova da spremaju, niti da skladište veće količine domaćih proizvoda. Rešenje za njih je pripremljena zimnica, kažu prodavci, koji već nekoliko godina unazad postepeno plasiraju domaću zimnicu.

Spremljena zimnica može se kupovati tokom cele zime, a prodavci tvrde da je pripremljena po tradicionalnoj recepturi. Gotova zimnica je, kažu, i isplatljivija.

A.A.

Podeli