KulturaVesti

Počeo Festival iranskog filma

Počeo je Festival iranskog filma u Novom Pazaru, a u organizaciji Kulturnog centara Ambasade Islamske Republike Iran i Kulturnog centra Novi Pazar.  Festival koji traje do 12. oktobra otvoren je juče. Na ceremoniji otvaranja predstavljanji su iranski pesnici,a prikazan je i  film ’’Kocka šećera’’.

Podsetimo, Kuturni centar Ambasade Islamske Republike Iran pre nekoliko godina u Novom Pazaru organizovao je izložbu umetničkih radova. Festival filma je prilika da ponovo predstave svoje stvaralaštvo građanima Novog Pazara.

’’U našem kulturnom centru smo odavno planirali da naše aktivnosti proširimo van Beograda u drugim gradovima u Srbiji, a naročito Novom Pazaru, gradu koji za nas ima posebno u važnost. Poruka svih kulturnih događaja koje mi organizujemo je prijateljstvo između Irana I svih ljudi u Srbiji. Mi smo izuzetno zahvalni Kulkturnom centru u Novom Pazaru što su prihvatili naš predlog da organizujemo mali Festival Iranskog filma I drago nam je što sa kulturnim centrom imamo takvu saradnju. Želeli smo da odabaremo nekoliko iranskih filmova, da ih prevedmo na srpski jezik I da ih prikažemo publici, naročito one filmove koji su u Iranu i van njega bili primećeni i imali dobar odaziv’’ kazao je ataše za kulturu Ambasade Islamske Republike Iran Amir Porpezešk.

Osim što prenose neke aspekte iranske kulture, iranskih vrednosti i tradicije, filmovi koji se prikazuju u okviru Festivala uglavnom se bave socijalnom i porodičnom tematikom. Istovremeno, novopazarskoj publici predstavljeno je jedno od novih izdanja Iranskog kulturnog centa, Antologija moderne iranske poezije koja sadrži prevode dela,  odnosno pesme 61 savremenog autora.

Jučerašnje otvaranje Festivala u novopazarskom Kulturnom centru bilo je izuzetno posećeno. Večeras se prikazuje film ’’Pomahnitalil top’’ a sutra je na repertoaru ’’Slatki ukus mašte’’.

 

Senada Kalić

 

Podeli