DruštvoVesti

Grad i Fondacija “Ana i Vlade Divac”nastavljaju podršku poljoprivredi

U okviru projekta „Lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede” koji u Novom Pazaru sprovodi Fondacija Ana i Vlade Divac sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka SEDA i gradom Novim Pazarom”,dvadeset tri lokalna gazdinstva dobila su podršku a ugovori su potpisani u aprilu ove godine. Partnerstvo sa poljoprivredicima se nastavlja kroz danas najavljenu donaciju u vidu plastenika, u planu je realizacija novih projekata. gradonačelnik Nihat Biševac sastao se tim povodom  sa direktorkom Fondacije, Anom Košel. 

“Za dodelu plastenika poljoprivrednicima, iz gradskog budžeta izdvojićemo četiri miliona dinara a Fondacija dva miliona. Sem toga, u planu je zajednička podrška u zapošljavanju osoba sa invaliditetom, bilo da je reč o samozapošljavanju ili podršci otvaranju radnih mesta kod već postojećih firmi, uz značajnu podršku Nacionalne službe za zapošljavanje”, kazao je gradonačelnik  Biševac.
Ana Košel, direktorka Fondacije “Ana i Vlade Divac” podeća da je Novi Pazar jedna od 13 loklanih zajedica u kojima je uz partnerstvo sa USAID osnovan fond za podršku poljoporivredi, a sa ciljem višegodišnje podrške poljoprivrednicima putem korišćenja finansijskih sredstava koja kao pozajmicu gazdinstvima obezbeđuju grad Novi Pazar i Fondacija Ana i Vlade Divac. Sredstva koja korisnici vraćaju u Fond ostaju lokalnim samoupravama da ih u narednim godinama koriste kao dodatni podsticaj razvoju poljoprivrede i prerade hrane.
“Novi Pazar prepoznaje šta je dobro za građane i zato smo danas ovde. Plastenici za koji zajenički obezbeđujemo sredstva su  donacije, jedna vrsta pokolona sa željom da dodatno podržimo poljoprivrdnike. Podsećam, zajedno smo osnovali fond koji je opravdao sva očekivanja a plastenici su samo dopuna te priče,  kazala je Košel.
Iz Regionalne razvojne agencije SEDA, čija je uloga sprovođenje ovakvih projekata, poručuju da je u fokusu projekta i podsticaj ženskog preduzetništva.
“Imali smo preko 30 prijava prema lokalnom fondu za poljoprivredu, za sredstva koja se vraćaju, uz grejs period od godinu dana i procenat učešća poljoprivrednika. Grad je dao mnogo novca iz godine u godinu izdvajaće više, te očekujemo da će Fond iz godine u godinu imati ozbiljna finansijska sredstva i mogućnost podrške većem broju gazdinstava. Zahvalnost dugujemo Međuopštnskoj uniji poljoprivrednih udruženja i Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi bez kojih nije moguće usmeriti sredstva na prav način”, rekao je director SEDA, Samir Kačapor.

 

S.K

 

Podeli