DruštvoVesti

Pažljivko ponovo u Novom Pazaru

Predstava “Pažljivkova pravila u saobraćaju” tradicionalno je prikazana pred novom generacijom učenika prvog razreda novopazarskih osnovnih škola. Program u organizaciji Saveza za bezbednost saobraćaja grada Novog Pazara i republičke Agencije za bezbednost saobraća ima za cilj da se kroz edukativne sadržaje najmlađi upoznaju sa pravilima i ponašanjem koje im kao učesnicima u saobraćaju, garantuje bezbednost.

Za više od 1500 prvaka podeljenih po grupama u Novom Pazaru su prikazane tri predstave u kojima je glavni junak njihov drugar Pažljivo. Na zanimljiv i deci blizak način Pažljivko ukazuje na bezbedno ponašanje u saobraćaju.

“Edukacija, preventiva i blagovremeno upoznavanje sa suštinom su ključni za sigurnost mladih generacija. Danas smo imali pozorišnu predstavu, već sutra je na programu susret sa srednjoškolcima. Jedino je blagovremen rad efikasan i daje rezultate jer se u nekom kasnijem periodu, već usvojene navike gotovo ne koriguju”, kazao je predsednik gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja, Mirsad Jusufović.

Načelnik Odeljenja za prevenciju i edukaciju Agencije za bezbednost saobraćaja Veljko Ćurčić ističe da je u osmišljavanju programa primenjen zaključak psihologa i pedagoga. Prema tom zaključku deca najbolje uče kroz igru i pesmu.

“Na tome je koncipirana predstava. Pažljivko decu na njima blizak i zanimljiv način uči kako da, učestvujući u saobraćaju, uvek budu bezbedni. Cilj nam je da kroz ovu i niz drugih aktivnosti koje realizuje i u partnerstvu sa lokalnim savetom dođemo do podatka od nula stradalih u saobraćaju “, rekao je Ćurčić ističući da su mediji izuzetno značajni promoteri bezbednog ponašanja u saobraćaju.

Podeli