DruštvoVesti

Javni čas povodom Svetskog dana mira

Na jevrejskom groblju, a u okviru obeležavanja 21.septembra Svetskog dana mira održan je javni čas istorije. Organizaor događaja kojem su osim amasadorke Nemačke prisustvovali I đaci osnovnih srednjih škola je Akadameska inicijativa Forum 10.
Predavanje na Javnom času istorije na Jevrejskom groblju održali su arheolog Vladan Vidosavljević, istoričarka umetnosti Jasmina Fortić, predstavnik Saveza antifašista srbije Aleksandar Kraus, ambasadorka Anke Konrad i izvršni direktor Foruma 10 Fahrudin Kladničanin. Događaju je prisustvovao I gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac. Ova organizacija je incijativu za obnovu jevrejskog groblja pokrenula još 2017 godine. Predavanje je posvećeno sećanju na život i stradanje naših komišija tokom Drugog svetskog rata.
Mladi koji su danas prisustvovali javnom času istakli su značaj ovakvog predavanja.
Javni čas je organizovan u okviru projekta Interkulturalna platforma za mlade, uz podršku Ministarstva kulture i Grada Novog Pazara. Do 1941. godine u ovom gradu je živela 61 jevrejska porodica, sa ukupno 247 članova.
Novopazarski Jevreji bavili su se trgovačkim i zanatskim poslovima, dajući doprinos privrednom i društvenom razvitku grada, preživljavajući njegove razne krize i iskušenja tokom narednih vekova, sve do Drugog svetskog rata.
Gosti su prethodno obišli i muzej, gde su se upoznaoli sa istorijom, kulturom i tradicijom grada i kraja.

 

Podeli