DruštvoVesti

Stara toplana odlazi u zaborav! Demontaža u toku

U toku je demontaža starog pogona toplane koji se nalazi u samom centru grada. Mazut, isparenja i zagađenja koja su nastajala, između ostalog i kao posledica upotrebe fosilnih goriva su prošlost.

Uklonjen je rezervoar, ovih dana biće demontiran i dimnjak. Nova toplana koja koristi ekološki prihvatljive derivate nalazi se van grada, kazao je za RTV Novi Pazar direktor JKP ”Gradska toplana” Nemanja Mančić.

On je kazao da će i toplana, odnosno kotlara u naselju Lug biti rekonstruisana. Najznačajnije je to što neće više korisiti ugalj već će u njoj biti instalirane toplotne pumpe.

Na kvalitet vazduha u značajnoj meri uticaće i sami građani, odnosno oni koji lože u individualnim domaćinstvima. Podsećanja radi u toku je ovogogišnji konkurs za zamenu individualnih ložišta  kotlovima  na pelet. Sve ove aktivnosti imaju za cilj smanjenje zagađenja i postizanje visokog stepena energetske efikasnosti u Novom Pazaru.

Inače, pokretanje pogona u novoj toplani na biomasu planirano je za 15. oktobar, ali će i ove godine početak grejne sezone diktirati vremenske prilike.

 

Senada Kalić

 

Podeli