Društvo

Ribolovci iz Novog Pazara čiste rijeku Rašku i obrazuju mlade školarce o prirodi

Ribolovci iz Novog Pazara, u saradnji s Gradom Novim Pazarom,  organizovali su akciju čišćenja kod naselja Pazarište kako bi očistili rijeku Rašku od otpada i potencijalno opasnih prepreka.

Elvir Hodžić-  ribolovac, naglasio je da je preventivno delovanje ključno kako bi se sprečile potencijalne poplave, ali i podržalo očuvanje Pazarske pastrmke, koja predstavlja simbol ovog regiona.

,, Čistimo stalno, ribolovci su čuvari rijeka, a danas smo se organizovali da bi rezultati bili što bolji. Pored čišćenja, organizovaćemo i predavanja za školarce, koja će biti održana kod riječnih korota. Na licu mjesta će mladi biti u prilici da vide da prljavo i čisto nije isto, da je rijeka dom za mnoge vrste riba i ptica, a kroz primjere prošire svijest,, rekao je Hodžić za RTVNP.

Pazarska pastrmka, autohtona vrsta ribe koja se razmnožava isključivo u ovim vodama , igra ključnu ulogu u očuvanju prirodne ravnoteže. Ribolov Pazarske pastrmke je strogo zabranjen, a na snazi je princip “upecaj i pusti” kako bi se očuvala ova domaća riblja vrsta koja je nekada obilato naseljavala rijeku Rašku, čineći je domaćinom čiste i pitke vode.

Organizatori su uputili pozim  sugradjanuma da se pridruže u zaštiti ovog prirodnog blaga. Opširnije u videu:

G!cić

 

Podeli