DruštvoVesti

Građanima od danas dostupno, elektronski, podnošenje zahteva u vezi biračkog spiska

Podnošenje zahteva za upis ili promenu podataka u biračkom spisku građanima je od danas dostupno elektronski, potpuno besplatno, saopštilo je ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije.

To je rečeno na promociji nove usluge na portalu eUprava – “Zahtev za upis/promenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku”, piše u saopštenju.

Nova usluga građanima omogućava da posredstvom portala eUprava izvrše uvid u podatke koji se o njima vode u biračkom spisku, podnesu zahtev za njihov upis ili promenu, kao i da im odgovarajuće rešenje u obliku elektronskog dokumenta bude dostavljeno u njihovo eSanduče.

Da bi građani pokrenuli ovu uslugu, potrebno je da budu punoletni državljani Srbije koji su registrovani korisnici portala eUprava i prijavljeni mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom.

Nakon prijave na portal eUprava, korisnik može izvršiti uvid u podatke klikom na ekran Jedinstveni birački spisak i po potrebi podneti zahtev za izmenu podataka.

Usluga je besplatna, a svaka osoba može isključivo za sebe da podnese zahtev.

Rok za postupanje nadležne ovlašćene osobe za ažuriranje biračkog spiska je 24 časa od prijema zahteva.

Toj promociji su prisustvovali ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

“Pokretanjem ove usluge nastavili smo da radimo na dodatnom unapređenju Jedinstvenog biračkog spiska, jedne od najažurnijih evidencija u zemlji, i napravili novi iskorak u potpunoj digitalizaciji i stvaranju uprave po meri građana i privrede”, kazao je Martinović.

Kako je naveo, Srbija danas ima više od dva miliona eGrađana, “što znači da su se sve generacije, uključujući i penzionere, dobro snašle u korišćenju savremenih informacionih tehnologija”.

Jovanović je kazao da je “Srbija daleko odmakla u digitalnoj transformaciji javne uprave”, piše u saopštenju.

“Trenutno u Srbiji više od dva miliona registrovanih eGrađana koriste na stotine različitih elektronskih usluga, pristupajući portalu eUprava, ali i mnogim drugim državnim portalima, ukupno njih 57”, rekao je Jovanović.

Naglasio da građani mogu da izvrše uvid u podatke koji se o njima vode u biračkom spisku, kao i da podnesu zahtev za njihov upis ili promenu bez odlazaka na šalter i da je usluga potupno besplatna.

Podeli