DruštvoVesti

TIKA opremila dve stručne škole u Novom Pazaru

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) realizovala je u Novom Pazaru dva značajna projekta u oblasti obrazovanja. U Ugostiteljsko-turističkoj školi  TIKA je nabavkom vredne opreme pomogla učenicima kuvarskog smera, a u Ekonomsko-trgovinskoj školi savremenom opremom snabdeven je frizersko-kozmetički salon u kom đaci stiču praktična znanja.

Te dve škole kojima je uručena donacija obišla je delegacija TIKA-e u Srbiji, koju je predvodio koordinator Mehmet Mete Anac.

„Gotovo polovina realizovanih projekata i aktivnosti u Sandžaku realizovana je u Novom Pazaru. TIKA veliku pažnju poklanja obrazovanju i zato je najveći broj projekata realizovan upravo u toj oblasti. Izuzetno je važno stručno osposobljavanje, posebno za zapošljavanje mladih. Uz razvoj tehnologije u svetu potražnja za kvalifikovanom radnom snagom koja prati inovacije raste iz dana u dan“, naveo je koordinator TIKA-e u Srbiji, Mehmet Mete Anac.

Anac je istakao da obe obrazovne ustanove školujući učenike stvaraju kvalitetan kadar koji daje značajan doprinos društveno-ekonomskom razvoju regije i zemlje. Istakao je da su projekti realizovani u dve srednje škole s idejom da se stvore što bolji uslovi za izvođenje praktične nastave uz upotrebu savremene opreme, a kako bi učenici dobili dovoljno praktičnog znanja i iskustva, te naučili savremene veštine koje će im omogućiti da se lakše zaposle ili pokrenu sopstveni biznis kada završe obrazovanje.

Događajima povodom uručenja opreme prisustvovali su generalni konzul Turkiye Basar Basol i rukovodstvo Grada Novog Pazara.

Kuhinjski elementi i oprema za restoran

U okviru projekta realizovanog u novopazarskoj Ugostiteljsko-turističkoj školi obezbeđena je nova i moderna kuhinska oprema, električni roštilj, električna pećnica, friteza, rashladni ormarić, toster, radni sto, kolica za serviranje, aparat za espreso, mlin za kafu i stolice.

„Neuporedivo će biti lakše sada, imali smo jako oskudnu opremu.  Baš smo se snalazili, sada imamo sve. Kompletnu liniju imamo da izvodimo sve vežbe propisane od strane nadležnog ministarstva a za smerove kulinarski i ugostiteljski tehničar“, naveo je profesor praktične nastave Esad Lotinac.

Oprema za frizere i kozmetičare

Ekonomsko-trgovinskoj školi uručeni su frizerske stolice, alat za šišanje i negu kose, bojler i veš mašina. TIKA je obezbedila inovativna nastavna sredstva za lakši rad učenika i nastavnika, rečeno je.

„Naša struka je vrlo specifična, to je sve potrošni materijal. Veliki je broj učenika koji koristi tu opremu. To se sve vremenski troši. Nama su aparati prioritet. Manikiri su dobili izuzetno dobru opremu, radne stolove koji su profesionalni i koji učenika usmeravaju na pravilan rad, koji alat i pribor koristiti. Ovo je za nas zaista velika donacija jer je oprema nama jako skupa“, rekla je profesorica praktične nastave Ajsela Šemsović.

TIKA je nedavno opremila i renovirane prostorije i učionice u Turskom kulturnom centru u Novom Pazaru, a projekte je realizovala i u Tehničkoj i Školi za dizajn tekstila i kože.

“Svaka vrsta nastavnog sredstva ili opreme za srednje stručne škole je jako bitna i to ljudi koji rade u nastavi jako dobro znaju, kao i učenici. Smatram da će oprema koju su oni dobili olakšati  rad i poboljšati kvalitet nastave samim učenicima”, kazala je predsednica Skupštine Grada Novog Pazara Anela Halilović Šemsović.

Od osnivanja Kancelarije u Beogradu TIKA je u Srbiji realizovala preko 350 projekata iz različitih oblasti. Podrška obrazovanju uvek je bila prioritetna.

„Najvažnije investicije su u obarazovanje. Zato smo mi na ovom prostoru izgradili 7 škola, počev od sela Bele Vode, preko Tutina do Novog Pazara. Sada smo obezbedili i ovu opremu za koju se nadamo da će učenicima biti od velike koristi, jer je njima praksa najvažnija“,kazao je konzul Bašar Bašol.

Podeli