DruštvoVesti

Obnovljen sabor kod Petrove crkve u Rasu

Uz Božiji blagoslov, nakon tri godine pauze zbog korone, danas je obnovljen  Nemanjin Svetopetrovsko Deževski sabor kod Petrove crkve u Rasu. Obnovitelj je Srpska pravoslavna crkvena opština za Rašku oblast. Episkop  raško-prizrenski  Vladika Teodosije sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom služio svetu liturgiju.

Kao i prethodnih, i ove godine, vernici su se podsetili na značaj Petrove crkve, najstarijeg pravoslavnog hrama u Srbiji iz devetog veka, sedište drevne Raške episkopije. U njemu je rodonačelnik Nemanjića, Stefan Nemanja primio pravoslavnu veru, a sinovi njegovi Vukan, Stefan i Rastko su primili svetu tajnu krštenja.

„Malo je naroda koji mogu da se pohvale da imaju toliko svetitelja i da imaju svoje predstavnike na nebu, u carstvu Božijem pred prestolom Božijim. Kako ovde u Staroj Raškoj, tako u Pećkoj patrijaršiji, Gračanici, Prizrenu, Dečanima, svuda su naši sveti živeli, učili i propovedali  Hrista, jedinog našeg Boga i spasitelja“. Ovim rečima se prisutnim vernicima obratio Episkop raško- prizrenski Vladika Teodosije.

„I danas mi ovde sabrani, blagodarimo Bogu na njegovom daru, blagodarimo za sve što dobijamo iz njegove ruke, i što gleda na nas, potomke slavnih Nemanjića i svetitelja, uzdajući se najviše  u Božiju pomoć, ali istovremeno služeći Bogu, u smirenju sa strahom Božijim i sa nadom da će nam Gospod pomoći da iznesemo krst i breme našega vremena“, dodaoje Vladika Teodosije.

„Ono čemu nas Gospod uči i naši sveti, jeste da imamo ljubav, ne samo prema svojim bližnjima nego i ljubav prema svim ljudima sa kojima živimo. Mi to možemo jer smo narod Hristov, jer smo kršteni  i zadojeni Hristovom ljubavlju“, poručio je Episkop Raško prizrenski Vladika Teodosije.

Nakon njegovog obraćanja, održan je i prigodan kulturno umetnički program u kome su učešće uzeli hor „Kirilo i Metodije“ iz Prizrena, „Pevnica crkve Svetog Nikole“ u Novom Pazaru, etno grupe „Rašanke“ i „Rašankice“ i Kulturno umetničko društvo „Golija“ iz Novog Pazara.

Biljana Veljović

Podeli