DruštvoVesti

Nove cene goriva

Gorivo je ponovo poskupelo pa su formirane i nove cene te se cena dizela se približila “kritičnoj granici” od 210 dinara. Sa te granice se pre oko osam meseci vrlo brzo došlo do većeg nivoa, pa na kraju i do 220 dinara za litar.

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme, na pumpama maksimalno koštati 207 dinara, a benzina evropremijum BMB 189 dinara, piše “Blic”. Dizel je praktično poskupeo za 3 dinara, a cena benzina je ostala ista.

Već neko vreme cene goriva u Srbiji bile su veće iz nedelje u nedelju, a trend je pratio rast i kretanje cene barela na svetskim berzama. Barel je na londonskom tržištu do skoro bio 75 dolara, a tokom prethodnih nekoliko nedelja cena je “otišla” na nivo od oko 88 dolara, što je bila najviša cena od januara ove godine. Cena je potom prethodnih dana došla i do niova od 90 dolara, a procene su da bi barel mogao da bude još skuplji. Goldman Saks: Cena nafte bi uskoro mogla “skočiti” na 107 dolara

Cene nafte mogle bi se popeti na trocifrenu vrednost do sledeće godine ako Rusija i Saudijska Arabija ne povuku svoje agresivne rezove isporuke, upozorio je juće Goldman Saks svoje klijente.

Banka na Vol Stritu je uzela u obzir mogućnost visokih cena nafte mnogo pre nego što su Rusija i Saudijska Arabija objavile ranije ove nedelje da produžavaju smanjenje proizvodnje do kraja 2023. Ta je najava već podigla cene goriva i sirove nafte Brent iznad 91 dolar za barel za prvi put u 10 meseci. Brent je referentna svetska cena nafte i proizvodi se u Severnom moru.

Goldman Saks je predvideo da će nafta Brent koštati 86 dolara u decembru i 93 dolara na kraju 2024. Sada, banka kaže da vidi “dva bikovska rizika” za svoje predviđanje.

Prvo, Goldman Saks očekuje da će zalihe saudijske nafte biti 500.000 barela dnevno manje nego što se ranije očekivalo. Samo to bi trebalo dodati 2 dolara ceni nafte po barelu.

Drugo, Goldman Saks je upozorio da bi neke od njegovih pretpostavki o proizvodnji nafte mogle biti netačne ako se produžetak smanjenja OPEC+ nastavi. Veće i akcize na gorivo u Srbiji.

Domaći faktor koji će uticati na cenu goriva u Srbiji već od oktobra su akcize. Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim je predloženo povećanje specifičnih iznosa akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za 8 odsto u odnosu na važeće iznose akciza.

To praktično znači da će akciza na benzin biti povećana za 4,63 dinara za litar i iznosiće 62,47 dinara, na dizel bi trebalo da iznosi 4,76 dinara i biće 64,24 dinara, a na tečni naftni gas TNG bi trebalo da bude povećana za 3,61 dinar po kilogramu i da iznosi 48,78 dinara, piše list.

Inače, akcize na benzin sada iznose 57,84 dinara, na dizel 59,48, a na TNG 45,16 po kilogramu.

IZVOR: BLIC/ANICA JELOVAC

Ilustracija: Depositphotos/Ensuper

Podeli