KulturaVesti

Slika neprocenjive vrednosti ponovo u novopazarskom muzeju

Umetničko delo, odnosno slika ”Kamen iza kamena okamenjen” ponovo je, nakon konzervacije i restauracije, vraćena novopazraskom Muzeju ”Ras”.  Slika je inače i deo stalne postavke savremene zbirke. Nastala je pre gotovo četiri deceniije upravo u Novom Pazaru, tačnije tokom kolonije Sopoćanska viđenja. Njen autor je priznati jugoslovenski umetnik Svetislav J. Đurić.

Ulje na platnu  ”Kamen iza kamena okamenjen” u višeslojnom prikazu predstavlja manastir Sopoćani viđen očima umetnika, priznatog jugoslovenskog slikara Svetislava J. Đurića. Đurić je stvarao u drugoj polivni 20 veka. Nastala je polovinom sedamdesetih godina. Autor je inače bio učesnik Sopoćanskih viđenja u tri saziva, odnosno od 1976. do 1978. godine. Motivi iz ovog kraja daju joj poseban značaj.

”Na ovoj slici je prikazan jedan srednjovekovni manastir koji se nalazi u okolini Novog Pazara. Naravno to je samo u fragmentima manastir Sopoćani viđen očima umetnika tih godina. On je manastir video tako, s obzirom da su polaznici kolonije tih godiana bili smešteni u tom kompleksu. Nadam se da će se pored svih predmeta ispred kojih će se zadržavati posetioci, značajno vreme posvetiti i ovoj slici”, kazala je za RTV Novi Pazar muzejski savetnik-istoričar umetnosti Muzeja ‘’Ras’’ Svetlana Čeković.

Slika je usled rekonstrukcije muzeja i prilikom iseljenja eksponata, 2002 i 2003 godine, pretrpela fizička oštećenja.  zbog toga se, a u skladu sa njenim značajem i važnosti, javila potreba za konzervacijom i restauracijom.

”Aplicirali smo kod Ministarstva kulture i oni su procenili da slika zaslužuje da bude restaurirana i konzervirana. Takođe, zahvaljujući gradskoj upravi transportovali smo je u Beograd. Tamo je otpremljena u umetničku radionicu ‘Restart’ koja je nakon svih neophodnih radova vratila našem muzeju. Cilj tog projekta bio je da sačuvamo kultuno nasleđe koje baštine u novopazarskom Muzeju Ras i da ga dovedemo u stanje ispravnosti koliko je god to moguće” objačnjava Čeković.

Kolonija počela davne ’75

Na svojevrstan način slika je dokaz trajanja likovne kolonije Sopoćanska viđenja čiji se počeci inače vezuju za 1975. godinu.

’’Između ostalog, na ovaj način mi zaista potvrđujemo autentičnost i neophodnost da se ta likovna kolonija održava i u godinama koje dolaze’’ ističe Čeković.

Inače, slika je većeg formata i sadrži autentičan potpis autora kao i godinu kada je nastala.

Muzejski savetnik-istoričar umetnosti Muzeja ‘’Ras’’ Svetlana Čeković za RTV Novi Pazar objašnjava da se svake godine radi na konzervaciji i restauraciji određenih eksponata iz zbirke ovdašnjeg muzeja.

 

Senada Kalić

Podeli