DruštvoVesti

Novi Pazar i UNICEF zajedno do boljih uslova za najmlađe i ugrožene grupe

U cilju dodatnog upoznavanja sa potrebama dece i specifičnostima u regionu Sandžaka, delegacija Unicefa posetila je Novi Pazar.  Teme sastanka bile su osnaživanje lokalnih kapaciteta i partnerstva za ostvarivanje prava deteta. Bilo je reči i o odgovoru zdravstvenog sistema u podršci imunizaciji, rani razvoj ,mentalno zdravlje i drugo.

„Deci i ugroženim kategorijama posvećujemo posebnu pažnju i tako će ostati. Želimo da tu posvećenost unapredimo, da stvorimo jednake uslove za sve. Tu nam je značajna podrška različitih institucija, poput Udruženja za pomoć „Taša Delić“ i „Udruženja psihologa Novi Pazar“.  Želja nam je da izađemo u susret svoj deci i roditeljima, da obezbedimo svim porodicama jednake uslove. Ukinute su sve liste čekanja kada je o uslugama saocijalne zaštite reč. Važno nam je da podržimo i porodice u stanju socijalne potrebe i sve ostale kojima je potreban ma koji vid naše potpore“, rekao je Biševac.

Po kriterijumima Unicefa, a po ranije navedenim pitanjima, u Novom Pazaru je situacija sve bolja. Ipak, prostora za saradnju sa različitim sektorima na lokalnom nivou uvek ima.

„Novi Pazar je dobar partner UNICEF-a, koji je formirao međuresorno telo za roditeljstvo i ugradio politiku roditeljstva u plan lokalnog razvoja. Uveli ste puno dobrih praksi iako vam u budućnosti u pogledu unapređenja određenih oblasti predstoje i određeni izazovi. Pričali smo danas o koracima koje je neophodno preduzeti kako bi se lakše suočili sa tim izazovima. Prvi i najvažniji korak je redovna imunizacija dece. Na drugom mestu i ne manje važna je podrška mladima i njihovom dobrom mentalnom zdravlju. Za naredni period izuzetno nam je važno da zajedno preduzmemo sve u cilju daljeg unapređenja roditeljske prakse i integracije roditelja u politiku mogućeg“, kazala je Kostadinova.

Direktorka kancelarije Unicefa u Srbiji Deyana Kostadinova, istakla je da je naročito inspirisana posvećenošću gradonačelnika Novog  Pazara Nihata Biševca u radu za dobrobit ugroženih grupa i dece sa smetnjama u razvoju. To je još jedna potvrda da se, kako je kazala Kostadinova, zajedničkim snagama može učiniti mnogo toga.

 

Podeli