Društvo

Grad Novi Pazar i NVO projektima protiv droge, kocke i svih vidova zavisnosti

U okviru kontinuiranih projekata da se građanima Novog Pazara pruži sveobuhvatna edukacija i podrška, gradonačelnik Nihat Biševac održao je konstruktivan sastanak s predstavnicima udruženja koja će provoditi programe prevencije zloupotrebe droga i zavisnosti od kocke, javlja Rtv Novi Pazar.

“Kako bismo se efikasno borili protiv ovog problema, neophodna je kolektivna akcija i snažan odgovor zajednice. Ovo je tek jedan korak, ovo su prva – početna sredstva; moramo direktno na terenu uticati. Cilj ovih programa nije stigmatizacija, već edukacija i podrška u prevenciji. Mi kao Grad, nažalost, nemamo ingerencije i mehanizme da zabranimo rad kockarnicama i kladionicama, ali ovako vršimo prevenciju. Ovih sedam udruženja i organizacija civilnog društva, svako na svoj način, uz pomoć medija i kroz direktne razgovore na terenu, uhvatiće se u koštac sa ovim problemom,” izjavio je gradonačelnik Biševac.

Grad je potvrdio svoju posvećenost ovom pitanju dodjeljujući sredstva udruženjima koja će sprovoditi programe.  Cilj je jasan: osnažiti građane informacijama, resursima, podrškom i radom na terenu,  kako bi se suprotstavili iskušenjima droga i kockanja, zaključeno je na sastanku.

Edukacija je prva linije zaštite. Uz podršku Grada, možemo osnažiti našu zajednicu i pružiti potrebne resurse onima koji ih trebaju, stav je predstavnika udruženja, koji su prisustvovali sastanku.

Opasna je podjela na ‘lake’ i ‘teške’ droge. Svaka droga izaziva zavisnost, baš kao i kockanje. Ovi poroci napadaju porodicu, temelj društva. Akcije za osvješćivanje o ovim prijetnjama su neophodne. Grad se, kroz edukaciju i saradnju bori da očuva srž i vrijednosti porodice u zajednici. Uključivanje svih institucija, vjerskih zajednica, može pomoći. Svakako, izbjegavanjem izdavanja lokala kockarnicama i pojedinci mogu direktno uticati na smanjenje ovog problema u gradu.

G!cić

Podeli