DruštvoVesti

Počela izgradnja novog mosta u Adranima

U kraljevačkom selu Adrani počela je izgradnja novog mosta preko Musine reke, na Ibarskoj magistrali, na mestu starog koji je u junu uništen u poplavama. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će gradnja biti završena u roku od tri meseca.

Vesić je obišao radove na izgradnji mosta i podsetio da je sredinom juna, usled obilnih padavina, most u Adranima potuno uništen, zbog čega je i saobraćaj na Ibarskoj magistrali bio u prekidu.

„Tada smo doneli odluku da srušimo stari i sagradimo novi most. U roku od samo nekoliko dana, posle poplava, već je bila urađena devijacija koja i danas omogućava odvijanje saobraćaja. Pre nekoliko dana je izdata dozvola i preduzeće ’Novi Pazar put’ je započelo sa izgradnjom novog mosta”, rekao je Vesić.

Naveo je da će most biti dug 20 metara i metar i po viši nego prethodni, što znači da će ostati oko 30 kvadrata više za prolaz vode.

„Most će biti iznad same obaloutvrde, koja je urađena po svim standardima. Biće završen za najduže tri meseca i tada će se potpuno normalizovati saobraćaj na Ibarskoj magistrali”, istakao je ministar.

Ukazao je i da slučaj srušenog mosta u Adranima ostaje za nauk da ubuduće. Prilikom obnove takvih objekata treba voditi računa da se radi po principu stogodišnjih voda.

„Kada je ovaj most, pre nekoliko godina obnavljan, očigledno se nije vodilo računa da se radi obaloutvrda, niti o visini stogodišnjih voda. Zato sada insistiramo da se obnove rade po svim pravilima, jer je uvek bolje i da se malo sačeka, da nešto košta i više, ali da se posao uradi tako da objekti dugo traju”, naveo je Vesić, preneo je Tanjug.

Katastar saobraćajnih objekata

Najavio je da će Ministarstvo na čijem je čelu predložiti da u Srbiji bude sačinjen katastar svih infrastrukturnih, saobraćajnih objekata, kako bi se znalo ko je za šta nadležan i zadužen za održavanje.

„Da popišemo sve, puteve, mostove, nadvožnjake i da se kroz Zakon o održavanju infrastrukture, koji ćemo predložiti, tačno zna ko je nadležan za svaki infrastrukturni objekat. Potrebno je da onaj ko ga održava izdvaja za to deo novca, bilo da su to lokalne samouprave i preduzeća ili Republika i republička preduzeća”, naglasio je ministar.

Ukazao je da je, posebno zbog činjenice da Srbija u ovom trenutku ima skoro 1.000 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica i radi najviše kilometara u Evropi, važno da se svi infrastrukturni objekti održavaju.

Ministar Vesić je zahvalio „Putevima Srbije” na brzoj reakciji u junu, Kraljevu na brzom izdavanju dozvole i preduzeću „Novi Pazar put”, koje će graditi most tri meseca.

Terzić: Očekujemo završetak radova i pre planiranog roka

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić zahvalio je Vesiću što je došao u Adrane samo dan pošto je most urušen u junu. Najavio je tada postavljanje devijacije, kako bi se omogućio prolaz Ibarskom magistralom, što je u rekordnom roku i učinjeno.

„Odmah nakon toga napravljen je projekat i sada je započela gradnja novog mosta, koji će dugo trajati. Verujem da će građani biti zadovoljni, a znajući kako radi ’Novi Pazar put’, siguran sam da će novi most biti izgrađen i za manje od tri meseca”, rekao je Terzić.

Vesić je istakao da su u toku i radovi na izgradnji novog mosta u Mrčajevcima, koji se srušio samo dan pošto je u poplavama uništen most u Adranima.

Podsetio je da je Ministarstvo još krajem prošle godine dalo sredstva Gradu Čačku za obnovu tog mosta, ali će se zbog poplava sada graditi novi, jer je to jedna od najbržih i jedina „mostovska” veza između Kraljeva i Čačka.

Vesić je napomenuo da izvođač po ugovoru ima obavezu da novi most izgradi do marta sledeće godine.

„Radovi idu dobro. Očekujem da budu završeni do kraja godine, tako da ćemo oko mesec dana posle završetka mosta u Adranima imati i novi most u Mrčajevcima”, rekao je Vesić.

Šteta na putevima premašuje sve i po milijarde

Dodao je da su u toku radovi na obnovi na više od 100 lokacija na kojima je poplava napravila štetu na putevima.

„Imamo preko 2,5 milijardi dinara štete od poplava samo na putevima u nadležnosti Republike. Na mnogo mesta se radi, u Novom Pazaru, Požegi, Ivanjici, Kosjeriću, Priboju… Šteta je tolika da smo taj novac umesto u nove puteve i planirane obnove, morali da uložimo u saniranje posledica poplava”, konstatovao je Vesić.

Izvori: Politika, Tanjug

Podeli