DruštvoVesti

Oko 3.000 srednjoškolaca učiće po dualnom modelu

Direktorka Centra za edukaciju u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević izjavila je danas da će u narednoj školskoj 2023/24. godini 3.000 srednjoškolaca pohađati nastavu po dualnom modelu obrazovanja, a najviše u oblasti mašinstva i obrade metala.

“Od početnog broja od 400 zainteresovanih učenika, došli smo danas do ukupno oko 16.000 učenika, među kojima ima onih koji su već završili obrazovanje, a takođe tu su i oni koji se još uvek školuju za neki od 73 obrazovna profila koji su u ponudi”, rekla je Kovačevićeva za Tanjug.

uvođenje obrazovnog profila tehničar mehatronike vozila koji, kako je rekla, svuda postoji i koji bi trebalo da sažme sva ona znanja za servisiranje vozila i iznedri majstore koji odgovaraju onome što se trenutno dešava na tržištu automobilske industrije.

“Još uvek nismo blizu toga, nažalost, nadali smo se da će se neke promene desiti malo brže, ali postoji deo dokle možemo mi, a deo odakle nam treba podrška i države i resornog ministarstva i školskog sistema. Shvatamo da se neki malo i boje da menjaju neke stvari, teško je možda starijoj generaciji profesora objasniti i približiti, ali svaki nov automobil ima i kompjuter, potrebna je moderna dijagnostika, potrebna su ogromna moderna znanja, a deca o tome ne uče”, objasnila je Đurišićeva.

Kada je reč o električnim automobilima, kaže da ne postoji nijedan obrazovni profil, čak ni poglavlje u udžbenicima srednjoškolaca.

Đaci koji završe školovanje za automehaničara mogu da ga nastave, dodaje Đurišić, a svakako kada završe školovanje po dualnom sistemu oni mogu da rade i ostanu u ovom poslu.

“Svake godine po neko ostane, ali puno njih nažalost odustaje od ovog posla. Ostaju oni koji su uporni i koji to stvarno vole. Osim dečaka imamo i svetle primere devojčica koje iskazuju interesovanje za ovo zanimanje i dolaze na praksu. Decu često roditelji odvrate, jer je dugo važilo ono da je taj posao loše plaćen i prljav. To se značajno promenilo što se tiče primanja, a i neke stvari u ovom poslu su postale i vrlo čiste, pedantne i precizne”, rekla je Đurišićeva.

Dodaje da se školovanje može nastaviti na tehničkim fakultetima, ali da postoje i obrnuti primeri, jer ima majstora u servisu koji su završili ETF ili Mašinski fakultet.

 

Izvor:rtv.rs

Podeli