EkonomijaVesti

Raspisan još jedan poziv: nove preduzetničke subvencije

Ministarstvo privrede raspisalo je danas javni poziv u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo.

Njime je opredeljeno 600 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji po ovlašćenju predsednice vlade obavlja funkciju ministra, naveo je da je cilj programa pružanje podrške osnivanju i daljem razvoju ženskog preduzetništva, prneosi RTV Novi Pazar.

“Za sprovođenje ovog programa opredelili smo 600 miliona dinara bespovratnih sredstava.  To je čak šest puta veći iznos u odnosu na prethodnu godinu”, rekao je Mali. On je podsetio da je prethodnim konkursom za program namenjen ženama i mladima bilo opredeljeno 100 miliona dinara.

Mali je naveo i da sada iznos bespovratnih sredstava ide i do 50 odsto. To je najviši procenat po svim programima podrške preduzetništvu.

“Želimo da osnažimo žene da se upuste u preduzetničke vode, da pokrenu, ali i nastave sa razvojem svog biznisa. Sistemskom podrškom ženskog preduzetništva podstičemo jačanje sektora malih i srednjih preduzeća. To je  kičma razvoja naše privrede i čiji je napredak prioritet svake ekonomije”, rekao je Mali.

Za preduzetnice šest, odnosno 12 miliona

Podrška predstavlja kombinaciju 40 odsto bespovratnih sredstava i 60 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj. Takođe i 50 odsto bespovratnih sredstava i povoljnog kredita Fonda za razvoj za privredne subjekte koji posluju u manje razvijenim opštinama razvrstanim u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Sredstva su namenjena za nabavku opreme, transportnih sredstava potrebnih za obavljanje delatnosti, tekuće održavanje i adaptaciju poslovnog i/ili proizvodnog prostora. 25 odsto sredstava može biti upotrebljeno za operativne troškove.

Maksimalni iznos kreditnih i bespovratnih sredstava za koje preduzetnice mogu da konkurišu je šest miliona dinara.  12 miliona dinara mogu dobiti preduzetnice registrovane pre 2021. godine koje zapošljavaju najmanje pet zaposlenih na dan 31.12.2022, a koje dodatno mogu konkurisati i za kupovinu poslovnog ili proizvodnog prostora.

Programe podrške ženskom preduzetništvu Ministarstvo privrede i Fond za razvoj uspešno sprovode od 2021. godine.

Žene preduzetnice, koje konkurišu za sredstva, mogu da se obrate akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama. One im mogu pružiti besplatnu savetodavnu i tehničku pomoć u vezi sa javnim pozivom.  Početnicama je na raspolaganju i besplatna obuka za započinjanje poslovanja. Više informacija na sajtu https://preduzetnistvo.gov.rs/mapa/

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava.  Sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na portalu preduzetništva www.preduzetnistvo.gov.rs

Takođe i na sajtu Ministarstva privrede www.privreda.gov.rs i Fonda za razvoj: www.fondzarazvoj.gov.rs.

 

Izvor: kamatica.com

Podeli