Društvo

Karić oštro osuđuje prikazivanje četničke serije na SFF-u: traži ostavke!

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić, oštro se usprotivila odluci Sarajevo Film Festivala (SFF) da u svoj repertoar uključi film “Heroji Halijarda”, koji četnike i Dražu Mihajlovića prikazuje u pozitivnom svjetlu, javlja Rtv Novi Pazar.

“DRAŽA MIHAJLOVIĆ JE PRESUĐENI RATNI ZLOČINAC U II SVJETSKOM RATU 1941-1945, KAO I RATKO MLADIĆ I RADOVAN KARADŽIĆ TOKOM AGRESIJE 1992-1995.” napisala je Karić.

Istovremeno je izrazila zabrinutost zbog rastućeg trenda revizionizma u regiji i potencijalne štete koju ovakve odluke mogu nanijeti Sarajevu, koje još uvijek osjeća posljedice ratnih trauma.

Očekujući od SFF-a preuzimanje “konkretne odgovornosti”, Karić je pojasnila da to podrazumijeva ostavku osobe odgovorne za selekciju filmova ukoliko festival želi nastaviti saradnju s gradskom administracijom.

Završavajući svoju izjavu, gradonačelnica je istakla podršku Grada  festivalu kao važnoj kulturnoj manifestaciji, ali je naglasila da odluke poput ove mogu nanijeti “nemjerljivu štetu” kako festivalu tako i Gradu Sarajevu.

Podsjećamo, film prikazuje četnike pod vođstvom Draže Mihajlovića kao heroje koji su spasili 508 američkih vojnika. Prikazivanje filma u Sarajevu je nedopustivo, s obzirom na svježe rane koje Bosna i Sarajevo nose zbog strahota zločina i genocida devedesetih godina.

 

 

Galib Gicić

Podeli