Društvo

SPP poziva manjine da se prijave za policajce; traži preusmjeravanje sredstava za džamiju

Na konferenciji za medije, Stranka pravde i pomirenja (SPP) je pozvala pripadnike manjina, uključujući Bošnjake, Aškalije, Rome i druge, da se aktivno uključe u javni konkurs Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije za prijem novih policajaca, s ciljem unapređenja nacionalne strukture u državnim institucijama kako bi se osigurala veća inkluzivnost i povjerenje manjina u vlasti.

Također, sa press konferencije SPP je izrazila negodovanje zbog situacije oko sredstava namijenjenih za restauraciju Altun Alem džamije u Novom Pazaru. Tvrde da je Grad dobio sredstva od Ministarstva turizma i omladine za obnovu džamije, umjesto Islamske zajednice, koja je duhovni staratelj ovog kulturno-historijskog spomenika. Altun Alem džamija,ima veliki značaj za Bošnjake i druge manjine u Novom Pazaru, a u haremu se nalazi mezar rahmetli muftije Muamera Zukorlića, te ih , kako navode, brine da tokom restauracije grob ne bude oskrnavljen.

Pozvali su nadležne institucije da preusmjere sredstva kako bi ih dobila Islamska zajednica i osiguraju adekvatnu obnovu džamije, kakva je donsad bila praksa sa crkvama i verskim zajednicama, te da bi IZ  trebalo da bude stavljena u njihov rang. Vlast se, kako je izjavio, vara ako misli da je IZ naivna i da će da nasedne na ovako proste kriminalne igre.

Na istoj konferenciji, Edin Numanović osudio je sve vrste prijetnji i nasilja upućene i na račun ministra Memića i gradonačelnika Biševca, istakavši da politički ekstremizam nema mjesta u javnom dijalogu.

 

Podeli