Kultura

World Music Fest Zeman: Prošlost, sadašnjost i budućnost balkanske muzičke scene

Uskoro će svjetlost pozornice obasjati šesti Zeman festival, muzički događaj posvećen  tradicionalnoj muzici Balkana. World music fest Zeman, iako relativno mlad, već se afirmisao kao značajna kulturna manifestacija sa programom koji zadovoljava najviše svjetske standarde, javlja Rtv Novi Pazar.

Od svog prvog izdanja, neumoljivo je privlačio talentovane izvođače i publiku iz svih krajeva regiona. Od početka, Zeman se istakao po angažmanu u očuvanju bogate muzičke baštine Balkana, a istovremeno je zadivio inovativnim pristupom koji vešto povezuje autohtonost i savremenost. Prvi je održan u Novom Pazaru, na prostoru kod kule Motrilje u Gradskom parku.
Već tada je bilo jasno da rukovodioci Zemana Mirza Redžepagić i Kenan Mačković imaju viziju koja će svrstati  događaj na svjetsku muzičku mapu.

Zajedno sa tadašnjim direktorom Kulturnog centra, a sada ministrom omladine i turizma, Huseinom Memićem, čije ministarstvo je podržalo i ovogodišnji Festival, postavili su čvrste temelje.

Memić je tada izjavio:

“Želimo da ovaj festival već od sada ima konstantni rast u kvalitetu koji će se vidjeti za dvije, tri godine.”

Tako je i bilo,  sinergija je obećala blistavu budućnost.

Prvi Zeman festival oduševio je publiku bogatim muzičkim sadržajem, uključujući izvođače poput Sevdah duende, Jusufa Brkića i beogradskog orijentalnog ansambla “Rahat”. Muzičke radionice su privukle mlade i doprinijele atmosferi. WMF je brzo postao prepoznatljiv po svom autentičnom pristupu tradicionalnoj muzici i inovativnom umjetničkom duhu koji je osvajao sve prisutne.
Svako sledeće izdanje Zeman festivala donosilo je nešto novo i uzbudljivo, okupljajući umjetnike i publiku iz raznih krajeva svijeta.

Drugi Zeman otvoren je koncertom Damira Imamovića i Vasila Hadžimanova. Festival je obogatio svoj program slovenačkom grupom Sentido i turskom Mavi-Siyah.

“Ovo je zaista nešto posebno, spojiti sevdah i džez na ovaj način je izazov, ali i prava umjetnost”, izjavio je tada za Rtv Novi Pazar, Damir Imamović.

Treći festival je privukao umjetnike iz različitih dijelova svijeta. Nastupala je Lynn Adib, umjetnica iz Damaska sa adresom u Parizu, sa svojim jazz triom. Izvedbom svojih djela, publici se su se predstavili kompozitori porijeklom iz Sandžaka: Ališer Sijarić, Hanan Hadžajlić i Kaća Hadžifejzović.

Četvrti  Zeman je otvoren posthumnom izložbom fotografija Ešrefa Džanefendića. Ritam pjesama Marka Louisa, Istanbul Kolektifa i svjetski poznatih Barcelona Gipsy Balkan Orchestra su obilježili  događaj.

“Plešući sa publikom na muziku Zeman festivala, osjećam da je muzika zaista univerzalni jezik”, rekao je Marko Louis.

Peti festival je otvorila grupa Džambo Aguševi Orchestra iz  Makedonije. Drugo veče  obogatio je grčki sastav Sinafi Trio, sa unikatnim sviranjem tradicionalnih orijentalnih instrumenata.WMF je zatvoren koncertom grupe Divanhana.

Šesti, koji počinje za dva dana, obećava još spektakularniji program. Festival će započeti koncertom grupe Mostar Sevdah Reunion. Takođe, očekuje nas i Glas Zemana, kao i nastup mlade talijanske pjevačice, gitaristice i kompozitorice Cecilije Barra. Festival će zatvoriti koncert sarajevske grupe Helem Nejse.

Svako izdanje Zemana, pratilo je takmičarsko veče, gdje su pobjednici pobrali i slavu i nagrade. Festival su podržali Ministarstvo turizma i omladine, Grad Novi Pazar i Kulturni centar Novi Pazar. Zeman  nastavlja da osvaja, donoseći svake godine nešto novo. Šesti festival obećava da će nastaviti tu tradiciju, u svjetlu svega što je do sada postignuto.

Galib Gicić, PR WMF Zeman

Podeli