DruštvoVesti

Pomoć države za štete od poplava

Nakon polava u maju i junu mesecu ove godine, koje su zadesile  čitavu zemlju, još se nismo oporavili jer su štete bile ogromne.Vlada Republike Srbije donela je uredbu kojom se određuje pomoć države za sve građane koji su pretrpeli štetu na građevinskim objektima i poljoprivrednim usevima. Tada je Grad Novi Pazar raspisao javni poziv za sve naše sugrađane koji su pretrpeli štetu da se prijave za pomoć države, ukoliko budu ispunjavali sve uslove.

“Za novčanu pomoć države koja u zavisnosti od procenjene štete  iznosi od 200 do 800 hiljada dinara, prijavila su se 52 građanina Novog Pazar. Oni su popunili određene prijave, doneli potrebnu dokumentaciju, nakon čega je Grad Novi Pazar sve to poslao Ministarstvu za javna ulaganja i sada se čeka odgovor”, kazao je rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije i poslove odbrane Ismail Dupljak. On je podsetio da su na teren izlazili nadležni iz Građevinske komisije koji su za svakog načinili zapisnik, fotografisali oštećene objekte i štetu na poljoprivrednim usevima, i to je sve sa dokumentacijom građana poslato Ministarstvu za javna ulaganja. Na sanaciji štete koja je naneta putnoj infrastrukturi još uvek se radi, a imaće još dosta posla i u narednom periodu.

 

“Tokom poplava evakuisali smo 21.osobu. Tri porodice trenutno žive u iznajmljenim stanovima  čije iznajmljivanje plaća iz budžeta Grad Novi Pazar i plaćaće sve dok se ne stvore uslovi da se vrate u svoje kuće”, kazao je Dupljak.

Dupljak je još jednom napomenuo da novac koji je opredeljen za sve građane koji su pretrpeli štetu od poplava nije naknade štete već pomoć države.

Biljana Veljović

 

Podeli