DruštvoEkonomijaVesti

Mali: “Do kraja septembra isplatićemo po 10.000 dinara”

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali govorio je o svim aktuelnim ekonomskim dešavanjima.

“Od 20. avugusta do 20. septembra pozivamo sve roditelje da se prijave za 10.000 dinara”, rekao je Mali.

Ministar je naglasio da je država već tri puta davala pomoć građanima. Pravo na 10.000 dinara imaju sva deca starosti do 16 godina.

“Do kraja septembra isplatićemo svim majkama 10.000 dinara za svako dete do 16 godina. Na taj način pomažemo najmlažima. Očekujemo da će milion i skoro 200 hiljada dece dobiti ovu pomoć. Želimo da pokažemo brigu o najmlađima”, rekao je Mali.

On je podsetio koliko je Srbija napredovala poslednjih godina.

“Prošle godine je bilo 4,4 milijarde evra stranih investicija. Gradimo auto-puteve, pruge… Ovo je rekord. Snovi se polako ostvaruju”, rekao je Mali.

Beograd će biti domaćin Svetske izložbe EXPO 2027. Naš glavni grad odneo je pobedu u konkurenciji pet gradova. Ministar finansija je istakao značaj ovog projekta.

“Borili smo se protiv svetskih lidera da dobijemo EXPO 2027”, rekao je Mali.

“Očekujemo više od milijardu evra, menja se svet. Kad je Srbija bila pobednik? Sad smo pobednici”, istakao je on.

Mali se osvrnuo i na plate građana Srbije i istakao da će u decembru prosečna plata biti 824 evra.

“U planu je da dođemo do 1.000 evra”, rekao je.

“Prosečna penzija je 2012. godine bila 204 evra, a sa novim povećanjem biće 390 evra. Povećanje penzija je za dve godine 55 odsto. I to za vreme najveće krize. Ovo je nikada veća penzija u Srbiji”, istakao je Mali.

Ministar je pozvao sve penzionere da se prijave za penzionerske kartice koje im donose mnoge pogodnosti.

“Molim vas prijavljujte se za penzionersku karticu koja će vam omogućiti pogodnosti u maloprodajnim objektima. Do sada se prijavilo preko pola miliona penzionera, negde oko 600.000. Već imamo 400 kompanija koje žele da budu deo tog programa. Rekli smo da ćemo od 1. oktobra deliti te kartice svima”, dodao je Mali.

“Naše javne finansije su stabilne. Država je otplatila sedmogodišnju dinarsku bečmark obveznicu u vrednosti od 95 milijardi dinara. Udeo javnog duga je 50,5 odsto u BDP. Naš BDP je sada dvostruko veći nego pre 10 godina”, rekao je Mali.

On je pozvao i mlade preduzetnike da iskoriste ponudu Ministarstva privrede i prijave se za pomoć države.

Izvor: B92

Podeli