DruštvoEkologijaVesti

JKP “Gradska čistoća” uskoro počinje sa prikupljanjem tekstilnog otpada

Uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu, Ministarstvo zaštite životne sredine i Program Ujedinjenih nacija za razvoj krajem prošle godine su dodelili priznanja i novčane nagrade autorima 21 najbolje inovativne ideje za dalji razvoj cirkularne ekonomije u Srbiji. Nagrađena su javna i privatna preduzeća a medju njima se našlo i Javno komunalno preduzeće Gradska čistoća sa svojim projektom “Prikupljanje tekstilnog otpada od industrije, skadištenje u Reciklažnom centru i prodaja za dalju upotrebu”. Ovim projektom biće nabavljeno novo vozilo za Gradsku čistoću kojim će moći da se prikuplja tekstilni otpad.

Grad Novi Pazar i JKP “Gradska čistoća” zajednički realizuju ovaj projekat koji će doprineti smanjenju zagađenja vazduha jer se dosta tekstilnog otpada koristilo u individualnim ložištima tokom zime za grejanje.

Proizvođači dzinsa imaće obavezu da potpišu ugovor sa operaterom koji ima dozvolu za sakupljanje tog opada a u ovom slučaju je to Gradska čistoća. Kada se ovaj otpad prikupi, mora i adekvatno da se čuva pa će postojeći Reciklažni centar u naselju Blaževo biti proširen. Nakon toga, ovaj otpad će otkupljivati firma iz Niša koja će reciklažom proizvesti nove stvari.

 

Podeli