DruštvoPolitikaVesti

BNV jednoglasno o genocidu u Srebrenici

Bošnjačko nacionalno vijeće na današnjem zasedanju jednoglasno je usvojilo niz zaključaka vezano za institucionalno priznavanje genocida u Srebrenici od strane državnih organa Republike Srbije.

Na sednici posvećenoj sećanju na žrtve genocida, većnici su postigli konsenzus po pitanju zahteva da Narodna Skupština Republike Srbije usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici; da Vlada Srbije pokrene proceduru o usvajanju zakona kojim se zabranjuje i sankcioniše negiranje genocida nad Bošnjacima i veličanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca, te da se 11. jul proglasi Danom sećanja u Republici Srbiji i da se na adekvatan način obeležava.

Sednica je  počela učenjem fatihe u čast žrtvama genocida.

Usvajanju zaključaka predhodilo je predstavljanje činjenica iz sudske presude i međunarodnih dokumenata vezano za genocid u Srebrenici, kao i diskusija većnika, koju je predsednica Vijeća Misala Pramenković ocenila konstruktivnom, što je bio i opšti utisak svih prisutnih.

Osim većnika, sednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća su prisustvovali i predstavnici lokalne vlasti Grada Novog Pazara i sandžačkih opština. Zaključeno je da je važno da narodi na Balkanu zajedničku budnućnost grade na temeljima pravde, a sve u cilju mira i stabilnosti.

 

Podeli