Društvo

Sarajevo suzama gasulilo tabute šehida na putu ka Potočarima

Građani Sarajeva su s pijetetom ispratili konvoj s tabutima koji je prolazio kroz glavne ulice grada, kao počast nevinim žrtvama genocida u Srebrenici. Uz suze i tišinu, prilazili su kamionu s posmrtnim ostacima, polažući cvijeće i izgovarajući Fatihu, javlja Rtv Novi Pazar.

Ispraćaju su se pridružile porodice žrtava, visoki zvaničnici, međunarodni predstavnici i vjerski lideri. Svi zajedno su odavali počast nevinim Bošnjacima žrtvama genocida u Srebrenici.

Putovanje kamiona s posmrtnim ostacima nastavlja se prema Memorijalnom centru u Potočarima, gdje će biti obavljen ukop posmrtnih ostataka još 30 šehida.

Uoči 11. jula, očekuje se dolazak velikog broja građana iz Novog Pazara i Sandžaka, koji organizovano putuju kako bi klanjali Dženazu u Potočarima.

Važno je napomenuti da je Skupština grada Novog Pazara donijela Odluku 7. jula 2015. godine kojom se osuđuje genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Prema toj odluci, na teritoriji grada Novog Pazara tog dana neće biti održavane nikakve svečanosti koje nisu tematski vezane za “genocid u Srebrenici”. Mediji i ugostiteljski objekti će se suzdržati od puštanja muzike i izvođenja revijalnog programa.

Galib Gicić

foto: Hayat, Klix

Podeli