EkonomijaVesti

Srbija zemlja sa najnižim rizikom od pranja novca

Srbija je trenutno zvanično zemlja sa najnižim rizikom od pranja novca i finansijskog terorizma u regionu, rekao je Željko Radovanović.

“Bolje smo ocenjeni i od svih članica Evropske unije koje nas okružuju, tačnije od Hrvatske, Mađarske i Bugarske. Među zemljama smo koje su u potpunosti usklađene sa svim preporukama Međunarodne agencije za borbu protiv pranja novca (FATF)”, kazao je direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je prethodnih godina uložila značajne napore kako bi zemlja implenentirala sve mehanizme i međunarodnu praksu u ovoj oblasti.

On je objasnio da je Srbija, peti krug vrednovanja u kojem se sada nalazi Hrvatska završila pre sedam godina i da smo se tada nalazili u sličnoj situaciji u kojoj se danas nalazi ta zemlja.

“Mi smo zvanično bili prva evropska zemlja koja je ocenjivana i druga zemlja u svetu, ali pre sedam godina nisu postojali jasno definisani kriterijumi i procedure za listu, kao i kriterijumi o ispunjavanju određene aktivnosti, što nas je stavilo u nepovoljan položaj u odnosu na sve druge zemlje”, kazao je Radovanović.

On je naglasio da je i Bazelski institut za upravljanje, objavio rizik neke zemlje sa aspekta pranja novca i da je Srbija ove godine ocenjena sa najnižim rizikom od kad se meri taj indeks, odnosno da imamo najbolji rezultat u prethodnih sigurno 14 godina, što, kako je istakao, dodatno govori o uspehu koji je zemlja ostvarila u ovoj oblasti.

Izvor: B92

Podeli