DruštvoVesti

Leto počinje danas u 16 časova i 57 minuta

Leto na severnoj Zemljinoj hemisferi počeće danas u 16 časova i 57 minuta, a u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća. Kako je Sunce u Beogradu izašlo u 04.51 sati, a zalazi u 20.27, to znači da će obdanica trajati 15 časova i 36 minuta, a noć svega osam časova i 24 minuta, saopšteno je iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” iz Beograda.

Kako se navodi u saopštenju, na dan početka leta Sunce pravi svoj najveći dnevni luk iznad horizonta. Izlazi na severoistoku, na jugu dostiže najveću dnevnu visinu, a zalazi na severozapadu.

Podnevna visina Sunca je najviša na severnoj Zemljinoj polulopti – u Beogradu će biti oko 68 stepeni, u južnom Egiptu 90 stepeni tj. nalaziće se u zenitu, a na severnom Zemljinom polu će biti oko 23 stepena. Kako se navodi, astronomi kažu da se Sunce u svom prividnom kretanju po ekliptici na dan početka leta nalazi u tački letnjeg solsticijuma ili suncostaja.

Tada izgleda da se visina Sunca u podne ne menja nekoliko dana pre i posle početka leta, tj. kao da Sunce “stoji”, a prividno se ne menja ni dužina “dana”, tj, obdanice, dodaje se u saopštenju.

Tanjug

Podeli