DruštvoVesti

Kuvari i ugostitelji na maturskom ispitu

Učenici ugostiteljsko – turističke škole u Novom Pazarau, smer kuvarski i ugostiteljski tehničar polagali su danas završni maturski ispit. Osim profesora njihov maturski rad ocenili su najboljom ocenom i drugari sa smetnjama u razvoju iz Škole za dizajn tekstila i kože. Uspešna saradnja između dve srednje škole traje već punih deset godina.

Radna atmosfera bila je danas u kuhinji Ugostiteljsko-turističke škole u Novom Pazaru. Maturanti su spremali razna ukusna jela pod nadzorom svojih profesora. Degustatori su ima bili dragi gosti pa tremu, kažu, nisu imali.

Maturanti su položili ispit prema ocenama degustatora, učenika sa teškoćama u razvoju koji u Školi za dizajn tekstila i kože pohađaju smer konfekcijski šivač.

Degustatori u gostima na praktičnom delu maturskog ispita, novi je vid saradnje dve novopazaraske srednje škole, koje uspešno sarađuju već punih deset godina.

”Saradnja između ove dve škole datira više od 10 godina. Uglavnom učenici Škole za dizajne tekstila i kože rade uniforme za naše učenike, majce, za maturante sa aplikacijama. Učenici Ugostiteljske škole učenicima Škole za dizajn pomažu prilikom organizacije keteringa, kada su neke posebne prilike u pitanju. Za učenike i jedne i druge škole preko svojih učeničkih zadruga to je mogućnost da zarade neki dinar”, izjavio je direktor Ugostiteljsko turističke škole Iso Ćorović.

Saradnja se ogleda i kroz učešće u različitim seminarima i radionicama, gde učenici imaju priliku da se druže i razmenjuju zanatska iskustva. Durektor naglašava da po završetku Ugostiteljsko turističke škole, učenici odmah mogu doći do posla.

”Pet smerova iz naše škole pruža mogućnost učenicima da nastave školovanje na skoro svim fakultetima. Zato apelujem na roditelje da prilikom odabira srednje škole povedu računa i svoju decu upute prema našoj školi, zato što je to sigurna garancija da brzo dođu do posla”, rekao je Ćorović.

Nakon uspešno obavljenog praktičnog dela, usledio je i teorijski deo maturskog ispita za tridesetak učenika Ugostiteljsko turističke škole, smer kuvarski i ugostiteljski tehničar.

 

Podeli