KulturaVesti

Haliloviću Velika nagrada Ivo Andrić

Novopazarski književnik Enes Halilović dobitnik je ‘’Velike nagrade Ivo Andrić’’  za 2022. godinu za zbirku pesama ‘’Sekvoja’’ u izdanju Kulturnog centra iz Novog Sada. U konkurenciji stranaca, istu nagradu dobio je Sandro Veronezi iz Firence za roman “Kolibri”. Velika nagrada Ivo Andrić dobitnicima će biti uručena krajem juna.

O ”Velikoj nagradi Ivo Andrić” za proteklu godinu odlučivao je tročlani žiri u sastavu: Slađana Ilić, Milo Lompar i Želidrag Nikčević. Iako je višestruko nagrađivani autor, za Halilovića je ova nagrada bila iznenađenje.

”Moj prvi utisak je bio iznenađenje. Kad sam dobio tu vest iznenadio sam se jer nisam znao da se raspravlja o meni. Posebno mi je bilo drago što je tročlani žiri (Ilić, Lompar, Nikčević) bio jednoglasan. Smatrali su da je ”Sekvoja” najbolja knjiga u protekloj godini i među proznim i poetskim knjigama. Veoma mi je to značilo”, izjavio je Halilović.

Velika nagrada Ivo Andrić Haliloviću

Halilovićeva zbirka pesama „Sekvoja“, nagrađena je i krajem prošle godine priznanjem „Kočićevo pero“, a nedavno je izašla i u ponovljenom izdanju.

”Ja sam nekoliko godina pisao tu Sekvoju, nekim pesmamam se vraćao više puta. Dao sam knjizi koliko sam mogao. Ne mogu da kažem da je savršena. Mislim da u tom trenutku nisam mogao više nego što je spakovano u korice ”Sekvoje”,  kaže Halilović.

Halilović: Umetnost nije iscrpljena

U konkurenciji stranaca, Veliku nagradu Ivo Andrić dobio je Sandro Veronezi iz Firence za roman “Kolibri”.

”Interesantno je da se njegova knjiga zove ”Kolibri” o najmanjoj ptici, a moja je Sekvoja o najvisočijem i najdugovečnijem drvetu koje može da raste i traje oko tri hiljade godina. Umetnost spaja i njega iz Firence i mene iz Pazara, ali i različite simbole, visoko i nisko ponekad živo i neživo. Jednostavno umetnost je široko postavljena i bitno je da znamo da umetnost nije iscrpljena. Mnoge stvari došle su do svojih limita, dosadile, ali literatura ima čitaoce, zato što i pisci imaju šta da kažu.”, naglašava Halilović.

Velika nagrada Ivo Andrić Haliloviću i Veroneziju biće uručena krajem juna.

S.Lj.

Podeli