DruštvoVesti

Sajam roditeljstva u Novom Pazaru

U Novom Pazaru održan je prvi Sajam roditeljstva, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Grada Novog Pazara. Sajam se organizuje u okviru Projekta inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje,

Cilj projekta je unapređivanje komunikacije sa porodicama i podizanje svesti o važnosti rane inkluzije dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Sajam je organizovan u vrtiću PU ’’Mladost’’, prenosi RTV  Novi Pazar.

Tokom trajanja Sajma roditeljstva održano je 14 radionica za roditelje i decu. Predstavljene su različite obrazovne institucije, kao i institucije lokalne samouprave.  Predstavile su se PU ’’Mladost’’, Muzička škole ’’Stevan Mokranjac’’, Narodna biblioteka ’’Dositej Obradović’’, Udruženje psihologa Novi Pazar, Sportski saveza Novi Pazar i Savez za školski sport, Centar za socijalni rad kao i Reciklažnog centra JKP ’’Gradska čistoća’’.

Direktorka PU “Mladost” Sabina Hoćanin kazala je da je današnji događaj izuzetno važan za Novi Pazar, decu i roditelje. Ona je naglasila da je ovo mogućnost da se kroz interaktivne radionice i sadržaje upoznaju i dobiju korisne informacije. Te informacije su, naglasila je,važne za rast i razvoj njihove dece.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zahvalio je svima koji su doprineli održavanju prvog Sajma roditeljstva u Novom Pazaru, za koji je kazao da je izuzetno značajan.

Sajam roditeljstva Novi Pazar
Sajam roditeljstva Novi Pazar

“Ovo je jedinstvena prilika da roditelji dobiju informacije o pomoći koju lokalna samouprava, državne i lokalne institucije mogu pružiti. Danas imaju priliku da se upoznaju sa stručnjacima  dobiju upustva i informacije koje su bitne za njih. Ujedno mogu da saznaju o pravima koja imaju i na koji način da ih ostvare” rekao je Biševac.

Državni sekretar Ministarstva prosvete Zoran Kasalović kazao je da je ovo važan dan za roditelje i predškolce.

U Novom Pazaru prvi, u Srbiji peti po redu Sajam roditeljstva

”Ministarstvo prosvete posvećeno je i ranom i ravnopravnom uključivanju dece, a posebno one iz osetljivih društvenih grupa, u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Verujemo da to predstavlja temelj za zdrav razvoj budućih naraštaja kroz socijalizaciju, učenje i igru. Ovo je peti po redu Sajam roditeljstva koje Ministarstvo organizuje” rekao je on.

 

Sajam roditeljstva Novi Pazar
Sajam roditeljstva Novi Pazar

Posetioci Sajma, oko 500 roditelja sa decom,  imali su mogućnost da se na jednom mestu informišu o svojim roditeljskim pravima, kao i o uslugama i podršci koju im obezbeđuju navedene institucije.

Roditelji su imali priliku da, kroz različite tipove radionica, unaprede svoje roditeljske veštine, kao i da, zajedno sa decom, učestvuju u različitim kreativnim aktivnostima.

Nakon otvaranja Sajma roditeljstva, postavljen je kamen temeljac u naselju Ćukovac, za izgradnju novog vrtića.

 

Senada Kalić

 

Podeli