RegionVesti

Slovenija: Skuplje vinjete za autoceste

Vlada Slovenije dala je zeleno svjetlo za poskupljenje vinjeta za autoceste za vozila. Naime, Vlada je slijedila prijedlog Ministarstva infrastrukture i podržala prijedlog poskupljenja vinjeta za autoceste od 6,8 ​​posto. Godišnja vinjeta za automobile sada će stajati 117 eura.

Ministrica infrastrukture Alenka Bratušek objasnila je da je cijena vinjeta za autoceste povećana jer je “potrebno osigurati dugoročnu financijsku održivost Darsa, kako bi mogli izvesti sve planirane projekte”.

“Velika većina Slovenaca već je ove godine kupila vinjete, a poskupljenje će osjetiti tek pri kupnji iduće godine. Godišnja vinjeta za osobna vozila, koja danas stoji sto deset eura, sada će stajati sto sedamnaest i po eura”, objašnjenjeno je.

Bratušek je poskupljenje opravdala i činjenicom da su vinjete posljednji put poskupjele 2013. godine, a od tada do danas inflacija je bila nešto viša od dvadeset i dva posto. Prosječna je plaća u istom razdoblju porasla nešto više od trideset posto.

-U Darsu su nastojali da nove cijene stupe na snagu prije turističke sezone, 15. juna ili 1. jula-

Za godišnju vinjetu za osobna vozila, koja danas stoji 110 eura, od sada će biti potrebno izdvojiti 117,50 eura, za mjesečnu 32 eura, što je dva eura više nego danas, a za sada 16 eura ili jedan euro više nego sada.

Vozači kombije će godišnja vinjeta sa 220 eura poskupjeti na 235 eura, mjesečna sa 60 na 64,10 eura, a tjedna sa 30 na 32 eura. Motociklisti će cijena godišnje vinjete sa 55 eura poskupjeti na 58,70 eura, polugodišnje sa 30 eura na 32 eura, a tjedne vinjete sa 7,50 na 8 eura.

Prema riječima Bratušek, dodatna sredstva koja će dobiti od poskupljenja vinjeta iskoristit će za sve projekte koje Dars provodi, uključujući treću razvojnu osovinu i Karavanski tunel.

“Ove godine planirano je da se iz ove naslova na godišnjoj razini prikupi dodatnih 5,3 milijuna eura, a u idućoj godini to bi značilo 14,6 milijuna eura, procjene su”, rekla je Bratušek.

Ministrica infrastrukture pojasnila je i da je Vlada dala suglasnost na izmijenjeni investicijski program za drugi kolosijek Divača-Koper prema kojem će projekt biti završen krajem 2025. godine, a procijenjena vrijednost projekta je nešto više od 1,1 milijardu eura. Vozovi će ovim kolosijekom prometovati u prvoj polovici 2026. godine temeljem privremene uporabne dozvole ili rješenja.

Pritom je naglasila da će projekt u cjelini, unatoč poskupljenju treće dionice, uglavnom zbog poskupljenja materijala, u 2019. koštati manje od planiranog 1,109 milijardi eura.

Anadolija

foto: autoput_pixabay

Podeli