DruštvoVesti

NVO osuđuju brutalno ubistvo

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Kulturni centar DamaD i Urban-In najoštrije osuđuju brutalno ubistvo u Priboju i izražavaju duboku zabrinutost zbog, navode, neadekvatnog reagovanja državnih organa, pre svih Policijske uprave Priboj koji, ističu, pokušavaju da relativiziraju zločin koji je izvršio njihov kolega.

”Podsećamo da je u pitanju veoma osetljiva sredina usled događaja iz devedesetih, kao i velikog broja zločina nad Bošnjacima u ovoj opštini od kojih mnogi do danas nisu kažnjeni, a porodice žrtava nisu obeštećene. U vezi sa navedenim, a posebno sa osvrtom na učestalost sličnih događaja u poslednjem periodu, a naročito sa događajem iz januara prošle godine, ističemo da je neophodno preispitati funkcionisanje BIA i MUP-a, dok ćutanje čelnika ovih institucija zaslužuje razmatranje njihove odgovornosti, tj. njihove smene sa ovih funkcija.  Zahtevamo hitnu reakciju državnih organa da profesionalno procesuiraju i kazne odgovornog za ubistvo Ervina Ć. kao i da javnost blagovremeno i istinito informišu o ovom tragičnom događaju.

Sandžački odbor, KC ”DamaD” i Urban-In smatraju da je država dužna da napravi hitne konkretne korake kako bi obezbedila sigurnost svih građana bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, kao i da je njena obaveza da se angažuje na uspostavljanju poverenja Bošnjaka prema nadležnim državnim organima, navodi se u zajedničkom saopštenju za javnost.

 

Podeli